'Natuurmonumenten praat voor haar beurt'

Natuurmonumenten vindt dat provincie Overijssel te fors in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) snijdt.

%27Natuurmonumenten+praat+voor+haar+beurt%27
© LTO Noord communicatie

Regiodirecteur Jan Gorter stelt dat de provincie ruim 9000 hectare natuur gaat schrappen. 'Daardoor blijven de Overijsselse natuurgebieden een soort eilandjes tussen bebouwing en de steeds intensiever bewerkte landbouwgebieden. Veel diersoorten kwijnen gemakkelijk weg.'

Buiten EHS

Voorzitter Roelof Steenbeek van LTO Noord vind dat Gorter op de feiten vooruit loopt. 'Gorter heeft het over 19.000 hectare grond die buiten de nationale EHS valt. Daarvan is 10.000 hectare bestemd voor agrarisch natuurbeheer. Wat er met de resterende 9000 hectare gebeurt, is nog volstrekt onduidelijk.'

Steenbeek maakt zich overigens wel zorgen over de boeren die hier wonen en werken. Hij vindt dat ze een erkende en blijvende positie moeten krijgen: 'Als de gebruiksmogelijkheden van hun gronden en daarmee hun toekomstmogelijkheden worden beperkt, moeten deze bedrijven verplaatst kunnen worden'.

Groen Blauwe Hoofdstructuur

Overijssel houdt vast aan de Groen Blauwe Hoofdstructuur, zoals eerder in de provinciale Omgevingsvisie is vastgesteld. Daarbinnen valt de EHS, die het komende half jaar wordt herijkt. Dat gebeurt in samenspraak met maatschappelijke organisaties zoals LTO en Natuurmonumenten.

Buiten de EHS, maar binnen de Groen Blauwe Hoofdstructuur ligt dus nog 19.000 hectare extra grond, waarvan de status nog niet duidelijk is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer