Overijssel schrapt geen natuur

Provincie Overijssel handhaaft haar natuurambities en wil zowel de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) als de provinciale groen blauwe Hoofdstructuur realiseren. De financiering is echter nog onduidelijk.

Overijssel+schrapt+geen+natuur
© Nieuwe Oogst

Overijssel houdt vast aan de groen blauwe hoofdstructuur, zoals die in de provinciale Omgevingsvisie is verankerd. Wel wordt deze hoofdstructuur gesplitst in een nationale EHS en een provinciale groen blauwe hoofdstructuur.

Overijssel schrapt dus, in tegenstelling tot andere provincies, geen bestaande of nieuw aan te leggen natuurgebieden. Tot de natuur, die binnen de nationale EHS valt, behoort 54.000 hectare bestaande natuur. Ruim 7000 hectare moet nog worden gerealiseerd.

Aankoop en inrichting

Voor Roelof Steenbeek, voorzitter van LTO Noord Overijssel, is het nog onduidelijk waar het geld voor aankoop en inrichting van die 7000 hectare vandaan moet komen: 'Ik mis de financiële onderbouwing.'

Steenbeek zet ook vraagtekens bij 9300 hectare die tot de groen blauwe hoofdstructuur gaat behoren. In totaal gaat het om 19.300 extra natuur. Op 10.000 hectare komt agrarisch natuurbeheer, maar wat er met het restant gaat gebeuren is nog niet helder.

Onduidelijk

De voorzitter van LTO Overijssel vindt het jammer dat Overijsselse boeren nog niet weten waar ze aan toe zijn: 'We weten niet wat het gaat betekenen als men grond in de groenblauwe hoofdstructuur heeft liggen. Ook is niet duidelijk of de verwerving van de resterende EHS-grond op vrijwillige basis gaat of niet. Boeren moeten duidelijkheid krijgen anders kan de provincie beter hectares schrappen'.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer