LTO: patstelling natuur doorbroken

Het natuurakkoord roept bij LTO-omgevingsbeleid coördinator Gerbrand van 't Klooster gemengde gevoelens op. 'Het is goed dat het er nu ligt, maar de impasse in de ontwikkeling en uitvoering van natuur en landschap is niet doorbroken.'

LTO%3A+patstelling+natuur+doorbroken
© Nieuwe Oogst

Om dat te bereiken, moeten volgens hem vooral provincies nog een flinke slag maken. Van 't Klooster noemt het ook onaanvaardbaar om agrarisch natuurbeheer buiten de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) via hectaretoeslagen te betalen uit de inkomenstoeslagen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Door het akkoord tussen El&I-staatssecretaris Henk Bleker en de provincies krijgen deze 3 jaar extra de tijd om de herijkte EHS uit te voeren. Daar staat tegenover dat deze al in 2012 moet zijn vastgelegd om zo snel mogelijk een eind te maken aan de planologische schaduwwerking.

Grond-voor-grondprincipe

Beide partijen kwamen verder overeen dat er nog 17.000 hectare voor natuur moet worden verworven en 40.000 bunder ingericht. Die 17.000 hectare komt er volgens het grond-voor- grondprincipe. Daarmee wordt geen extra beroep gedaan op landbouwgrond.

Wel kan dat voorkomen dat EHS-gronden, aangekocht voor natuur maar nog niet hiervoor ingericht, worden afgestoten. Daarvoor in de plaats wordt andere landbouwgrond aangekocht. De koppeling aan een lto.nl/nl/25222745-Nieuws_van_LTO.html?path=12102184/10743636gebiedsvisie en -proces is volgens LTO dan essentieel. 'Zeker als het gaat om te verkopen gronden in gebieden waarvan de verkaveling door de eerdere EHS-aankopen is versnipperd', stelt Van 't Klooster.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer