Europese melkprijs 2 procent hoger dan jaar eerder

De gemiddelde melkprijs in Europa lag in mei 2 procent hoger dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Europese melkprijsvergelijking van ZuivelNL en European Dairy Farmers (EDF). De melkproductie stijgt in Europa, maar daalt nog altijd in Nederland.

Europese+melkprijs+2+procent+hoger+dan+jaar+eerder
© Marcel Berendsen

De belangrijkste redenen voor de daling in Nederland zijn de nasleep van de gevolgen van de blauwtonguitbraak in de tweede helft van 2023 en de afbouw van de derogatie. De Nederlandse melkaanvoer nam in mei met 1,6 procent af ten opzichte van april. In de periode januari tot en met mei 2024 werd er 1,3 procent minder melk geproduceerd in Nederland dan in dezelfde periode van 2023. Sinds september 2023 laat de Nederlandse melkplas een neergaande lijn zien.

De berekende voorschotmelkprijzen komen in mei 2024 uit op gemiddeld 44,10 euro per 100 kilo standaardmelk. Dit is een kleine stijging van 7 cent ten opzichte van de maand april. ZuivelNL spreekt van een 'stabiel beeld' in de melkprijsontwikkeling. De melkprijs van het Ierse Dairygold steeg met 1,08 euro per 100 kilo melk het hardst in Europa, gevolgd door het Duitse DMK (+51 cent) en het Belgische Laiterie des Ardennes (LDA) (+50 cent). FrieslandCampina (+47 cent) en Arla (+ 45 cent) behoorden in mei ook tot de stijgers.Enkele zuivelondernemingen hielden hun melkprijs in mei stabiel. Dit geldt voor het Duitse Hochwald, het Finse Valio en het Franse Sodiaal. De grootste dalers in de melkprijs waren het Zwitserse Emmi (-62 cent), het Ierse Kerry Agribusiness (-19 cent) en het Franse Lactalis (-18 cent).


Melkaanvoer

De melkaanvoer in de Europese Unie stijgt, ondanks de maandenlange daling in Nederland, sinds februari weer. In april nam deze met 0,6 procent toe ten opzichte van maart. De forse stijging van de Poolse melkaanvoer zette door (+5 procent). Duitsland zag weer een lichte toename. Frankrijk liet in april geen groei meer zien na de stijging in de maanden daarvoor. De sterke daling in Ierland (-8 procent) hield aan.

Wereldwijd krimpt de groei in zuivelproductie juist. Alleen Australië realiseerde aanhoudende groei (+3 procent). De Verenigde Staten zagen de melkproductie licht verder dalen. Ook Nieuw-Zeeland had te maken met een afname van de melklevering (-4 procent). De Argentijnse melkproductie blijft significant krimpen (-16 procent). De melkaanvoer in Uruguay daalde ook sterk in april (-7 procent).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer