EU-melkprijs stijgt waar elders de prijzen juist dalen

De prijs voor boerderijmelk is in januari bij de meeste Europese zuivelondernemingen gestegen. Wereldwijd valt dit op, want bij ondernemingen buiten Europa daalden de prijzen juist vaak. Dat blijkt uit de internationale melkprijsvergelijking van januari 2024 van ZuivelNL en European Dairy Farmers (EDF).

EU%2Dmelkprijs+stijgt+waar+elders+de+prijzen+juist+dalen
© Twan Wiermans

De berekende voorschotmelkprijzen komen in januari 2024 uit op gemiddeld 43,44 euro per 100 kilo standaardmelk. Dit is een stijging van 1,30 euro ten opzichte van december 2023. Vanaf nu wordt deze prijs gebaseerd op basis van de prijs van zestien in plaats van vijftien Europese zuivelondernemingen. Van het Ierse Kerry is de prijs van december meegenomen. De gemiddelde melkprijs ligt in januari 2024 10,77 euro lager dan in dezelfde maand vorig jaar.

De zuivelanalisten noemen 'het algehele beeld' van de melkprijsontwikkeling in januari in Europa positief. De melkprijs van het Ierse Dairygold steeg in januari met 3,92 euro het hardst, gevolgd door het Duitse DMK (+ 2,98 euro), het Franse Danone (+2,86 euro) en het Ierse Tirlán (+ 2,85 euro).In de Europese Unie ging de melkprijs alleen onderuit bij FrieslandCampina (-1,47 euro) en het Spaanse Capsa Food (-0,08). In december steeg de melkprijs van FrieslandCampina juist nog het hardst van allemaal. Bij een aantal Europese zuivelondernemingen bleef de prijs voor standaard boerderijmelk in januari gelijk met december. Dit geldt voor Savencia (Frankrijk), Sodiaal (Frankrijk) en Kerry Agribusiness (Ierland).

Buiten de Europese Unie daalden de melkprijzen van het Zwitserse Emmi (-1,13 euro), het Nieuw-Zeelandse Fonterra (-0,22 euro) en de prijs voor klasse III-melk in de Verenigde Staten (-1,94 euro).


Opnieuw minder melk

In Nederland werd in januari opnieuw minder melk geproduceerd dan de maand ervoor. De melkaanvoer daalde met 3,2 procent. De neergaande lijn werd in september vorig jaar ingezet. De afname is volgens de zuivelanalisten van ZuivelNL vooral gerelateerd aan de uitbraak van het blauwtongvirus, dat bij veel besmette koeien zorgde voor een lagere melkgift. Daarnaast speelt de afbouw van de derogatie een rol, waardoor minder melkkoeien worden aangehouden.

Voor de Europese Unie als geheel zijn de productiecijfers tot en met december bekend. De EU-melkaanvoer nam in december met 0,6 procent af. Deze daling was minder fors dan in de twee maanden daarvoor. In Duitsland en Frankrijk was nog maar sprake van een beperkte afname. De Ierse melkaanvoer nam nog wel fors af. In Polen wordt al lange tijd juist meer melk geproduceerd. Door de daling in de afgelopen maanden was over geheel 2023 per saldo geen sprake meer van groei van de melkaanvoer in de Europese Unie.

Het beeld bij de andere, mondiaal belangrijke zuivelexporterende landen was in december wisselend. Het volume in de Verenigde Staten daalde licht verder (-0,4 procent). De krimp van de Argentijnse melkproductie zette versterkt door (-7,7 procent). In Australië (+2,2 procent), Nieuw-Zeeland (+0,9 procent) en Uruguay (+1,2 procent) steeg de melkproductie in december. De melkproductie van de belangrijkste zuivelexporterende landen in de wereld, inclusief de Europese Unie, lag in 2023 0,2 procent hoger dan in 2022.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer