Melkprijsvergelijking: april 50 cent lager dan maart

Bij de internationale melkprijsvergelijking van EDF en ZuivelNL komen de berekende voorschotmelkprijzen in april uit op gemiddeld 43,97 euro per 100 kilo standaardmelk met 4,2 procent vet en 3,4 procent eiwit. Dit is 49 eurocent, oftewel 1,1 procent, lager dan de maand ervoor. Veel zuivelverwerkers houden de melkprijs gelijk, de marktontwikkeling is stabiel.

Melkprijsvergelijking%3A+april+50+cent+lager+dan+maart
© Twan Wiermans

De daling werd onder andere veroorzaakt door een aanpassing van de uitkering in verband met extreme weersomstandigheden in Ierland. Wat ook meespeelt, is het feit dat alleen de A-prijs is meegenomen voor de berekening van de melkprijs van de Spaanse zuivelonderneming Capsa Food.

Door de toevoeging van het Belgische Laiterie des Ardennes in januari, is de berekende melkprijs gebaseerd op zestien in plaats van vijftien zuivelondernemingen. De gemiddelde melkprijs in april ligt 2 procent lager dan die in dezelfde maand vorig jaar.

De melkprijzen voor Milcobel en Deutches Milchkontor (DMK) blijven ongewijzigd. Datzelfde geldt voor Hochwald. Voor de Laiterie des Ardennes is er een plus van 50 cent per 100 kilo melk. Arla heeft juist een min van 20 cent.Voor Capsa ging het bij de berekening voor maart om een gemiddelde van de A-prijs voor 70 procent en een B-prijs. Dit leidt tot een daling van 3,07 euro. Voor Valio, Sodiaal en Danone blijven de prijzen ongewijzigd. Een plusje van 99 cent is er voor het Spaanse Savencia.

De melkprijs van Lactalis daalde met 3 cent, terwijl die van Saputo Dairy met 2,34 euro omlaaggaat. Dit komt mede door een seizoenskorting van 2 euro. De melkprijs van Dairygold daalt met 2,82 euro, doordat een extra steunbonus verviel door de gevolgen van de wateroverlast voor het beweiden. Deze maand verviel ook de vroeg-afkalfbonus.

Bij Tirlan verviel ook een extra bonus door de impact van het slechte weer. Mede hierdoor daalde de melkprijs in april met 92 cent ten opzichte van maart. Terwijl de melkprijs van Kerry Agribusiness ongewijzigd bleef, pluste die van Royal FrieslandCampina met 24 cent.


Koerswisseling

Buiten deze vergelijking daalt de melkprijs van Emmi met omgerekend 70 cent. Die daling is volledig het gevolg van de wisselkoersen, de melkprijs wordt per seizoen gecorrigeerd. De melkprijs van Fonterra daalde ook iets door de wisselkoersen. Wel is nu de definitieve prijs voor seizoen 2022-2023 bekendgemaakt. Die komt neer op 8,22 dollar per kilo milk solids, oftewel 35 euro per 100 kilo melk bij 4,2 procent vet en 3,4 procent eiwit.

Tot slot laat de klasse 3-melk in april een daling zien van omgerekend 1,23 euro. De twee voorgaande maanden toonden een stijging; van 16,34 dollar in maart naar 15,50 dollar per hundredweight, oftewel 46,56 kilo, in april. Dit is omgerekend een daling van 38,44 euro naar 37,21 euro per 100 kilo.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer