'Coalitie lost mislukte oogsten niet op'

Het natte seizoen dreigt op een strop uit te draaien voor sommige akkerbouwers. De gewassen die ze hebben gezaaid groeien slecht of verrotten in de bodem. Zien zij ook een verband met wat BoerBurgerBeweging (BBB) bij de coalitievorming voor hen uit het vuur heeft weten te slepen, vraagt agrarisch ondernemer Jur Jacobs zich af in dit opiniestuk.

%27Coalitie+lost+mislukte+oogsten+niet+op%27
© Twan Wiermans

Het is altijd wat met het weer. Het was de afgelopen weken heel nat. Noodweer in Zuid-Duitsland, waar in korte tijd zoveel regen viel dat de Donau buiten zijn oevers trad, heeft ook effect in ons land: waterstanden in de rivieren kwamen tot een recordhoogte. Niet alleen daar is het heel nat, maar overal in Nederland. Door heftige regenval in een korte tijd kan het water niet goed wegstromen. Hierdoor blijft het hoog staan op de bovenste grondlaag.

Daardoor kunnen boeren de akkers niet op met hun zware trekkers, ze zakken weg. Hun machines zijn nodig om gewassen in te zaaien, maar ook om gewasbescherming in te zetten en onkruid te wieden. Zonder deze acties kunnen onze groenten niet groeien.

Veel boeren zaaien hun producten in maart en april, zodat ze aan het einde van de zomer volgroeid zijn en naar de consument kunnen. Maar dit jaar lijkt uit te draaien op een catastrofe. Doordat de akkers zo extreem nat zijn en boeren er niet bij kunnen, rotten de wortels weg, floreren de schimmels op de aardappelen en lijken de uien te verdrinken. Voor boeren lijkt dit een financiële strop te worden van tienduizenden euro's per hectare.

De maatregelen uit het coalitieakkoord lijken een appeltje voor de dorst, maar wat hebben boeren eraan als de oogsten blijven mislukken?

Jur Jacobs, agrarisch ondernemer

Voor de meeste gewassen is het ook te laat om ze opnieuw in te zaaien. Vanuit de Europese Unie is het bijvoorbeeld verplicht om aardappelen voor 1 oktober te oogsten, om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren.


Fruit met hagelschade

Omdat de zware machines de akkers niet op kunnen, krijgen consumenten niet alleen te maken met duurdere aardappelen en doperwten. Boeren zien hun omzet langzaam verdrinken op het land. We zagen de afgelopen jaren de aardappelen kleiner worden, appels en peren met hagelschade en watertekorten in de zomer.

De graan- en aardappeloogsten mislukten in 2023 door droogte, 2022 kende de droogste zomer in honderd jaar en in 2020 hadden we de droogste meimaand ooit. In 2024 hebben we de natste meimaand ooit gemeten.

Zoals de Duitse bondskanselier Olaf Scholz al zei: 'De overstromingen zijn een waarschuwing. We mogen onze plicht om de door de mens veroorzaakte klimaatverandering te stoppen niet verzaken.' Dus als we nu geen actie ondernemen, zullen we dit extreme weer vaker zien. Met voedseltekorten en failliete boeren tot gevolg.


Alleen maar meer noodweer

Binnen de coalitie heeft BBB van Caroline van der Plas een aantal maatregelen voor de boeren geregeld: rode diesel voor landbouw komt weer terug, de stikstofdoelen worden omlaaggebracht, de veestapel hoeft niet te krimpen en grotere efficiënte machines kunnen. Maar laten dit nu juist maatregelen zijn waardoor in de toekomst alleen maar extremere regenbuien ontstaan.

Extreem weer zorgt voor nog meer mislukte oogsten en een financiële strop voor boeren. Dus rijst de vraag: staat BBB wel echt voor haar boeren? Want de maatregelen uit het coalitieakkoord lijken een appeltje voor de dorst, maar wat hebben de boeren eraan als de oogsten blijven mislukken?


Dit opiniestuk is eerder verschenen in AD.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer