Maisland woelen tegen dichtgeslagen grond

Door de vele regenval is de grond op maispercelen vaak dichtgeslagen. Daardoor kunnen jonge maisplanten zich minder goed ontwikkelen. Daarom is de maiswoeler bedacht om tot 40 centimeter diep de grond open te breken. De eerste ervaringen zijn goed. Er is geen schade en de beworteling wordt flink gestimuleerd.

Maisland+woelen+tegen+dichtgeslagen+grond
© Frits Huiden

Op veel plekken is nog geen mais gezaaid of pas laat. Mais die wel is gezaaid, krijgt het zwaar door de kou. Daarbij is door de vele regenval de grond vaak dichtgeslagen. Bij het Overijsselse Enter viel tot 230 millimeter regen in mei. Gevolg is dat er geen goede afwatering meer is en er amper zuurstof in de grond komt. Het is duidelijk terug te zien aan de gele en paarsige mais op de percelen her en der in het land.

Melkveehouder Tom Kenkhuis en loonwerker Marcel Slaghekke bedachten en bouwden in een week tijd een maislandwoeler om de mais te kunnen redden. Hiermee is het mogelijk om ver na opkomst tot het gewas 60 centimeter hoog is, tussen de maisrijen door te rijden en de dichtgeslagen grond tot 40 centimeter diep open te trekken.Het water loopt weer weg, zuurstof dringt de bodem weer in, het bodemleven komt op gang en mineralen en fosfaat komen weer beschikbaar voor de plant, terwijl de beworteling doorzet. Daardoor kan de mais zich beter ontwikkelen. Langere maisplantwortels halen het water dieper uit de grond en zijn beter bestand tegen droogte later in het seizoen. Dat is de gedachte achter de machine.


Door de vele regenval is de grond op maispercelen vaak dichtgeslagen.
Door de vele regenval is de grond op maispercelen vaak dichtgeslagen. © Frits Huiden

Om tot een degelijke woelcombinatie te komen, is na een proef met een gewone cultivator gekozen voor een trekker op 150 centimeter spoorbreedte en 420/85R38-banden achter en 360/70R28-banden voor. In principe kan er ook worden gewerkt met een combinatie op 2,25 centimeter spoorbreedte.

Daarachter komt een speciaal geprepareerde voorzetwoeler van Evers Agro met MT-tanden als basis. Deze rechte en vaste tanden op elke 75 centimeter rijafstand zijn voorzien van een ganzenvoetbeitel van 25 centimeter breed.


Ganzenvoetbeitels van 25 centimeter breed gaan tot 40 centimeter diep de grond in.
Ganzenvoetbeitels van 25 centimeter breed gaan tot 40 centimeter diep de grond in. © Frits Huiden

Met ruim 6 kilometer per uur trekt de combinatie van 130 pk met negen tanden acht stroken grond tussen de rijen tegelijk los. De buitenste tand heeft geen ganzenvoet nodig en is uitgevoerd met een smalle beitel. Deze tand bewerkt namelijk ook in de teruggaande werkgang dezelfde strook grond.

Flinke steunwielen met spindelverstelling achter de trekkerwielen houden de machine op diepte. De beitel van 25 centimeter breed trekt effectief aan de oppervlakte 45 centimeter grond tussen de rijen los. Naast de plantrij blijft aan beide zijden 15 centimeter grond onberoerd. Genoeg om het gewas ongemoeid te laten en alle kans te geven om de groei op te pakken.

De ganzenvoet trekt alleen de grond op diepte open en mengt de grondlagen zelf niet. De planten blijven dus netjes staan. Elke woeltand is voorzien van een breekboutbeveiliging tegen stenen en andere obstakels.


© Frits Huiden

De maislandwoeler, hier uitgevoerd met een zaaiunit voor het onderzaaien van het vanggewas, weegt in totaal 2.120 kilo. Kleine nastrijkers werken het zaad in de losse grond. Een frontgewicht van 850 kilo op deze Fendt 313 is daarmee noodzakelijk. De hele combinatie blijft daardoor met een totaalgewicht van 8.720 kilo vrij licht in gebruik op minder draagkrachtige bodems.

Er wordt manueel gereden op zicht, dus zonder gps of camera. Voorzichtigheid tijdens het werk is geboden. De capaciteit blijft beperkt, omdat de bewerking op zandgrond wat meer vermogen vraagt. Ook op lichte kleigrond is de bewerking al naar tevredenheid geprobeerd. Daar ontstaan iets meer kluiten. Op zware kleigrond is er misschien nog meer vermogen nodig.


© Frits Huiden

Er is nu ruim 130 hectare mais met de machine gewoeld. Op een van de demovelden in Overijssel werd tien dagen na het woelen een maisplant uitgegraven. Het wortelstelsel bleek volgens de bedenkers van de machine twee keer zo groot als van maisplanten op een perceel waar niet is gewoeld.

De eerste machine is in Limburg verkocht via fabrikant Evers Agro in het Overijsselse Almelo. Zonder opbouwzaaiunit kost de achtrijige maiswoeler voor trekkers op 1,50 meter spoorbreedte 19.500 euro exclusief btw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer