Loonwerker maait minder tonnen spinazie na moeilijk voorjaar

Veel spinazie is dit jaar door de regen verloren gegaan. Ook op een perceel in het Noord-Brabantse Lage Zwaluwe, waar loonbedrijf Damen maandag spinazie maaide, zijn slechte stukken te zien. Daardoor komt de oogst zeker 10 ton per hectare lager uit dan normaal.

'Eindelijk zijn we weer aan de gang', zegt Kees Damen van het gelijknamige loonbedrijf in het Noord-Brabantse Terheijden opgelucht. 'Dit voorjaar hebben we eerst wel wat kunnen maaien, maar daarna door de forse regenval een lange periode niet meer. Veel spinazie verzoop. Nu hebben we gelukkig weer een mooi stukje om te oogsten.'

Bij normale omstandigheden komt er ongeveer 30 ton spinazie van een hectare. Nu verwacht Damen dat de opbrengst niet verder komt dan 20 ton, door de slechte plekken op het perceel in Lage Zwaluwe. De afnemer van de industriegroente is diepvriesfabrikant Oerlemans Foods.


Op deze beelden van boven zijn de slechte stukken in het spinazieperceel goed te zien.
Op deze beelden van boven zijn de slechte stukken in het spinazieperceel goed te zien. © Johan Wissink

De loonwerker kan de Ploeger-spinaziemaaier straks eerst weer een tijdje in de schuur zetten. 'In de zomer valt er niets te maaien, want dan krijg je te snel schieters. Over een paar maanden kunnen we weer verder met de oogst van de najaarsspinazie.'

Door het natte voorjaar verwachten conservenfabrikanten dat de verwerking van industriegroenten in volume zo'n 15 procent achterblijft bij hun planning voor dit jaar. Dit bleek onlangs uit een eerste inschatting van de vereniging van de Nederlandse Groenten- en Fruitverwerkende Industrie (Vigef).

Dat komt doordat ondernemers niet hebben kunnen zaaien en oogsten mislukken. Volgens Vigef is vooral de oogst van doperwten, suikermais en spinazie getroffen. Zo moet conservenfabrikant HAK de productieplanning aanpassen door de veranderende zaaiomstandigheden en latere oogstmomenten.


Kees Damen van het gelijknamige loonbedrijf verwacht dat de spinazieoogst niet verder komt dan 20 ton per hectare.
Kees Damen van het gelijknamige loonbedrijf verwacht dat de spinazieoogst niet verder komt dan 20 ton per hectare. © Johan Wissink

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer