Gemiddelde zaaidatum bieten dik twee weken later dan normaal

De gemiddelde zaaidatum voor suikerbieten komt dit jaar uit op 25 april. Dat is zeventien dagen later dan het vijfjarig gemiddelde en een dag eerder dan de gemiddelde zaaidatum van vorig jaar. Dat meldde Cosun Beet Company woensdag.

Gemiddelde+zaaidatum+bieten+dik+twee+weken+later+dan+normaal
© Koos van der Spek

Volgens het bietenconcern varieert het zaaimoment flink tussen de teeltgebieden. Daarnaast zijn door het extreem natte voorjaar met waterschade zowel in als tussen de percelen de verschillen zeer groot. Door de hoge temperaturen op dit moment wordt structuurschade meer zichtbaar.

Cosun rekent erop dat dit teeltseizoen minder suiker wordt geproduceerd dan vorig jaar, ondanks dat meer bieten zijn uitgezaaid. In de komende periode wordt regionaal de stand van de gewassen beoordeeld en verwerkt in de eerste oogstprognose van begin juli.


Nog niet alles gezaaid

Uit de recentste zaaigegevens van Cosun valt op te maken dat nog steeds niet alles in de grond zit. Telers in Oost-Brabant (3 procent), Limburg (2 procent), West-Brabant (1,1 procent) en Gelderland (0,3 procent) moeten nog een deel van de suikerbieten zaaien.

De vraag is of dat überhaupt nog gaat gebeuren, nu de langste dag (21 juni) is geweest. Doorgaans is dat het omslagpunt voor het zaaien, daarna gaat de opbrengstverwachting snel omlaag.


Tot nu toe is 1.268 hectare overgezaaid, vooral op de kleigronden. Bij 63 procent van die gevallen is dat gebeurd vanwege vraatschade door insecten. Verder zijn suikerbieten overgezaaid door korstvorming (7 procent), spuitfouten (4 procent), stuifschade, muizen en vorstschade (allen 1 procent). 24 procent valt onder overige redenen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer