Pootgoedareaal stevent af op oppervlakte van 2023

Keuringsdienst NAK schat dat het pootgoedareaal afstevent op dat van 2023, ook al moeten nog steeds hectares worden gepoot en aangegeven. Ondertussen is NAK al bezig met de veldkeuring op percelen waar dat kan. De verschillen in de stand van aardappelen is groot.

Pootgoedareaal+stevent+af+op+oppervlakte+van+2023
© Job Hiddink

Volgens technisch coördinator Jeroen Winkelhorst van NAK zijn er vooral in het zuidwesten, de Achterhoek en Noord-Holland nog telers aan het poten. 'Terwijl akkerbouwers elders in het land het loof van het pootgoed al aan het vernietigen zijn. De verschillen zijn dit jaar enorm.'

De sluitingsdatum voor de aangifte van pootaardappelen is meerdere keren uitgesteld. In eerste instantie stond deze op 22 mei, maar vanwege de nattigheid schoof NAK de deadline door naar 29 mei. Doordat het pootwerk nog steeds niet vorderde, verplaatste de keuringsdienst de sluitingsdatum naar 5 juni. Maar zelfs dat is niet voor iedere pootgoedteler haalbaar gebleken.

'We gaan hier op gepaste wijze mee om, want dit is gewoon overmacht', zegt Winkelhorst. 'We bekijken per individueel geval welke datum voor de ondernemer haalbaar is.' Volgens de technisch coördinator moesten begin deze week nog zo'n vijftig telers aangifte doen. Om wat voor areaal dat gaat, durft hij niet te zeggen. 'Maar we hebben nog nooit zo lang nodig gehad om alle aangiftes compleet te krijgen.'

We hebben nog nooit zo lang nodig gehad om alle aangiftes compleet te krijgen

Jeroen Winkelhorst, technisch coördinator bij NAK

Winkelhorst rekent erop dat dit jaar het pootgoedareaal ongeveer op dezelfde oppervlakte uitkomt als in 2023. Vorig jaar werd 38.776 hectare aangegeven voor de keuring. De definitieve areaalcijfers voor 2024 verwacht NAK komende maandag bekend te maken.

Het bedrijf in het Flevolandse Emmeloord is onlangs gestart met de veldkeuring op de eerste pootgoedpercelen. 'Tot nu toe ziet het er goed uit', constateert Winkelhorst. 'Zeker gezien de resultaten van de nacontrole van de afgelopen tien jaar, waaruit bleek dat de virusdruk in pootgoed toeneemt.'

Ook 2023 was een echt virusjaar, toen 65 procent van de verlagingen bij veldkeuringen werd veroorzaakt door virussen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer