'Gelders verbod op bollenteelt bij grondwatergebied is symboolpolitiek'

Een voorgenomen verbod van provincie Gelderland op bollenteelt bij waterwingebieden is overtrokken. Dat zegt Martin Immink, regiobestuurslid Water & Bodem bij LTO Noord. Gedeputeerde Staten willen zo grondwater beter beschermen tegen gewasbeschermingsmiddelen. 'Dit gaat de kwaliteit van het grondwater niet verbeteren', aldus Immink.

%27Gelders+verbod+op+bollenteelt+bij+grondwatergebied+is+symboolpolitiek%27
© Marcel Berendsen

Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland willen de regels in de omgevingsverordening wijzigen met een expliciet verbod op de teelt van grondgebonden bloembollen bij beschermde grondwaterwingebieden. De enige uitzondering die de staten willen maken, is voor biologische bollentelers met een Skal-keurmerk.

Volgens LTO-bestuurder Martin Immink is een verbod pure symboolpolitiek. 'Het gaat om goedgekeurde middelen door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Die worden ook in andere teelten gebruikt. Daarbij zijn er nauwelijks bollentelers in de gebieden waar het over gaat. Het lost dus geen enkel probleem op.'

Immink zit dan ook erg met de precedentwerking die zo'n expliciet verbod kan krijgen. 'Als Gedeputeerde Staten een verbod instellen op deze locaties en bij deze activiteiten, waarom dan niet op andere plekken in Gelderland bij andere teelten waar ze ook gewasbeschermingsmiddelen gebruiken.'


Aanpakken bij de bron

LTO Noord en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) zien liever dat de provincie hun 'aanpak bij de bron'-advies overneemt met maatregelen per grondwaterbeschermingsgebied. 'Wij willen eerst laten onderzoeken wat de werkelijke oorzaken zijn van alle aangetroffen stoffen op de verschillende locaties', aldus Immink. 'Dan pas weet je hoe je het kunt verhelpen.'

LTO Noord en de KAVB werken al langere tijd aan verduurzaming van de land- en tuinbouw met de provincie en partijen zoals Vitens en waterschappen. Dat moet ook leiden tot een verbetering van de grondwaterkwaliteit. Beide organisaties stellen dat meerdere maatregelen kunnen bijdragen aan het doel van goed grondwater. Zij noemen een andere verkaveling, gerichter gebruik van gewasbescherming, dan wel met een andere milieukwaliteitsnormering of alternatieve middelen als opties.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer