'Een troost: bloembollen kun je altijd nog eten'

In de Hongerwinter van 1944 aten mensen zelfs bloembollen om te overleven. Dictaturen zetten honger in als wapen. Dat gebeurde toen en nu weer door Poetin met de blokkade van graan vanuit de Zwarte Zeehavens. Zo laat Hamas cynisch de eigen Palestijnen in Gaza creperen, dienen eigen doden via georkestreerd martelaarschap als mediawapen; dat is ongeacht de fouten van Israël.

%27Een+troost%3A+bloembollen+kun+je+altijd+nog+eten%27
© Dirk Hol

Stalin zette honger in als repressiemiddel in Oekraïne in 1932, wat bekend staat als de Holodomor. In vroeger eeuwen, bij een beleg van een stad, werd deze uitgehongerd om zich te laten overgeven. Het voeden van een bevolking van stad of land is niets meer dan het tellen van nutriënten, net zoals een boer weet wat hij moet bemesten om te kunnen oogsten, input en output. Landbouw is geen tovenarij en het voeden van je bevolking evenmin.

Dan de Ierse hongersnood, 1840-1845, toen aardappeloogsten door phytophthora wegrotten, terwijl graan, boter, vlees werd geëxporteerd door de Britse adellijke landheren. Ierland was een wingewest, de bevolking werd onderdrukt door de Britse macht. Van de 8 miljoen Ieren, die aardappelen als volksvoedsel teelden, zijn er meer dan 1 miljoen verhongerd. En door indirecte gevolgen, zoals gedwongen emigratie naar de Verenigde Staten, bleven er 3,5 miljoen Ieren over rond 1900.

Door het natte weer vorig en dit jaar is er al veel phytophthora, met nieuwe schimmelstammen. Een te intensief bouwplan met slechts enkele gewassen maakt dat je kwetsbaar bent. Ook bij bioboeren is er phytophthora, ondanks aanvankelijk resistente aardappelrassen. Er zijn snelle veredelingstechnieken nodig zoals Crispr-Cas.

Selectief winkelen in wetenschap is nogal inconsequent

Piet Hermus, akkerbouwer in Zevenbergschen Hoek (NB)

Activisten die tegen dit soort innovaties zijn, omarmen eigenlijk volkerenmoord. Selectief winkelen in wetenschap is nogal inconsequent. Je kunt niet voor de ontwikkeling van mensenmedicijnen zijn, maar tegen middelen die phytophthora bestrijden. Bio versus gangbaar, veelal ideologisch gedreven door een nieuw soort bestuursadel.

Bij de bloembollenteelt stel ik de vraag of we wel alles moeten willen telen voor geld, wetende dat de voor mensen levensgevaarlijke schimmel Aspergillus fumigatus zich kan verspreiden, juist door het gebruik van de vele middelen.

Dit luxeproduct zorgde in de Gouden Eeuw al voor een economische bubbel, de tulpenmanie, waarin gretigheid en speculatie uiteindelijk de ineenstorting van de handel veroorzaakte. Een troost is evenwel dat we bloembollen altijd nog kunnen eten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer