Bloembollenareaal sinds 2013 met ruim 20 procent gegroeid

Het areaal landbouwgrond bestemd voor de bloembollenteelt is in 2023 met 21 procent toegenomen ten opzichte van tien jaar eerder. Het areaal steeg naar ruim 28.000 hectare. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van de landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bloembollenareaal+sinds+2013+met+ruim+20+procent+gegroeid
© Job Hiddink

Op meer dan de helft van het bloembollenareaal staan tulpen. De oppervlakte van dit gewas steeg tussen 2013 en 2023 met 32 procent naar ruim 15.000 hectare. Naast het areaal tulpen nam ook de oppervlakte voor de teelt van lelies toe, met bijna 28 procent. De groei van het tulpen- en lelieareaal gaat ten koste van andere bollensoorten, zoals narcis (-11 procent) en gladiool (-33 procent).

Uit de cijfers van het CBS blijkt verder dat het aantal bedrijven dat, naast andere agrarische activiteiten, ook aan bloembollenteelt deed, is toegenomen. Wel hebben minder bedrijven de bloembollenteelt als hoofdactiviteit.Het totaal aantal bloembollenteeltbedrijven in Nederland steeg in tien jaar met 7 procent naar 1.639. Hierbij gaat het zowel om bedrijven die bloembollen als nevenactiviteit telen, als om bedrijven die bloembollenteelt als hoofdtak hebben. Dat terwijl tot 2013 het aantal telers nog gestaag daalde.

Van de bloembollentelers houdt 55 procent zich bezig met tulpen. Samen met lelies (25 procent) en narcissen (12 procent) zijn dat de populairste bollensoorten. Bij bijna alle bolgewassen daalde het aantal telers, uitgezonderd tulpen- en lelietelers. Bij lelies nam het aantal telers sinds 2013 toe met 30 procent.


Bollen als hoofdactiviteit

Verder blijkt uit de CBS-cijfers dat iets meer dan een derde van alle bloembollenbedrijven de bollenteelt als hoofdtak heeft. Met 577 telers in 2023 was dat 12 procent minder dan in 2013. Deze bedrijven zijn goed voor 61 procent van het bloembollenareaal.

Bijna 25 procent van alle bedrijven in de bollenteelt zijn gewascombinatiebedrijven. Het aantal van deze bedrijven dat ook bollenteelt, is het afgelopen jaar vergeleken met 2013 meer dan verdubbeld. Deze bedrijven hadden samen 12 procent van het bollenareaal.14 procent van de bedrijven in de bollenteelt was in 2023 een overig tuinbouwbedrijf. Het aantal overige tuinbouwbedrijven dat aan bollenteelt deed als nevenactiviteit daalde bijna 21 procent vergeleken met tien jaar eerder. Deze bedrijven hadden 12 procent van het bollenareaal in bedrijf.


Export ruim 1 miljard euro

Tot slot meldt het statistiekbureau dat in 2022 voor ruim 1 miljard euro aan bloembollen is uitgevoerd. Dat is bijna 30 procent meer dan vijf jaar daarvoor. In totaal gingen er in dat jaar bijna 7 miljard Nederlandse bloembollen de grens over.

Vooral de tulpenexport steeg in 2022 vergeleken met vijf jaar eerder. De exportwaarde groeide met 44 procent naar 320 miljoen euro. De hoeveelheid tulpenbollen die de grens passeerden, steeg tegelijkertijd met 16 procent. Daarnaast nam de exportwaarde van narcissen met 32 procent toe. Wel daalde het exportvolume van narcissen. Van gladiolen nam zowel de exportwaarde als het exportvolume in 2022 vergeleken met 2017 af.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer