Profiel: Nieuwe voorzitter KAVB is een vuurvreter die meters wil maken

Een krachtige vrouw met daadkracht die meters wil maken en niet schroomt om voor de landbouwsector pijnlijke besluiten te nemen. Het zijn eigenschappen die worden geschetst van Hester Maij, de nieuwe voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB).

Profiel%3A+Nieuwe+voorzitter+KAVB+is+een+vuurvreter+die+meters+wil+maken
© DIRK HOL

Maij is op donderdag 2 mei door de leden van de KAVB verkozen tot nieuwe voorzitter. Zij is de opvolger van Jaap Bond, die 4,5 jaar voorzitter van de KAVB was. Het besturen is Maij niet vreemd. Ze heeft ervaring bij onder meer de werkgeversorganisatie VNO-NCW, FrieslandCampina en de Nederlandse Zuivelorganisatie. Ook is ze acht jaar lang gedeputeerde geweest bij de provincie Overijssel en was ze daarnaast politiek actief voor het CDA.

De nieuwe voorzitter van de bollenvereniging vindt het naar eigen zeggen een grote eer 'voor de trots van Nederland te mogen werken'. Ze is onder de indruk van het ondernemerschap en de innovatie in de sector. Ze wil samen met bollentelers staan voor een toekomstgerichte en duurzame sector.

Want alleen de economische waarde is in de bollensector inmiddels geen argument meer. Klimaat, milieu en natuur krijgen een hogere prioriteit. De landbouwsector in de volle breedte heeft daarmee te maken en is daarom bezig met een transitie. Het moet duurzamer en boeren en tuinders moeten producten produceren met een lage impact op de omgeving. Gezien haar cv zal Maij zich daarvan goed bewust zijn.


Pijnlijke besluiten

Mensen die met Maij hebben samengewerkt, geven aan dat ze ook niet schroomt om voor de landbouwsector soms pijnlijke besluiten te nemen, al hield ze daarbij zeker oog voor de belangen van de sector. Ze staat bekend als een echte vuurvreter die meters wil maken en gaat en staat voor de organisatie waarvoor ze werkt.

Door haar brede netwerk zijn de lijntjes kort en mag de sector blij zijn met haar aanstelling. Wel kan haar directe persoonlijkheid haar soms in de weg staan. Met een ondiplomatieke opmerking heeft ze mensen weleens hard weten te raken. Aan de nieuwe KAVB-voorzitter is het de taak om ervoor te zorgen dat de bollensector gas geeft in de verduurzaming van de teelt.


Hester Maij (54) groeide op in Amsterdam. Al vanaf haar zeventiende is ze actief in de politiek. Eerst was ze bestuurder binnen de jongerenafdeling van het CDA. Later werd ze voor dezelfde partij ook actief op Europees, provinciaal en gemeentelijk niveau. Maij is een dochter van de voormalige CDA-politica Hanja Maij-Weggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer