Eerste natuurvergunning met doelvoorschriften dit najaar in Gelderland

Provincie Gelderland hoopt dit najaar de eerste natuurvergunning rond te hebben met doelvoorschriften. Dat zegt een woordvoerder van de provincie. Het wordt dan waarschijnlijk de eerste in zijn soort in Nederland. De agrarische sector en overheden zien in vergunningverlening op basis van bedrijfsspecifieke emissiedoelen de aanpak voor de toekomst.

Eerste+natuurvergunning+met+doelvoorschriften+dit+najaar+in+Gelderland
© Twan Wiermans

De vergunning in Gelderland is bedoeld voor een varkensstal met dagontmesting. Voor deze techniek is nog geen emissiefactor. Het is dus onzeker welke reductie wordt behaald. Dat is de reden dat de provincie een vergunning met doelvoorschriften afgeeft. De emissie wordt continu gemeten en er komt een plan van aanpak voor het geval de uitstoot boven het afgesproken plafond uitkomt.

Vergunningen op basis van doelvoorschriften hebben een norm die wordt gebaseerd op de echte uitstoot. Boeren kunnen zelf een methode kiezen waarmee de uitstoot binnen de vergunde grenzen blijft.


Minder methaanemissie

Uit onderzoek van Wageningen Livestock Research blijkt dat dagontmesting de methaanemissie bij vleesvarkens, gespeende biggen en kraamzeugen met 50 tot 90 procent reduceert. Er waren ook minder ammoniak- en geuremissies. Dagontmesting is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de luchtkwaliteit in de stal en daarmee voor het welzijn en de gezondheid van de varkens.


Gelderland is waarschijnlijk de eerste provincie die zo'n vergunning met doelvoorschriften afgeeft. In de vergunningverlening werken gemeente en provincie samen met de Coalitie Vitale Varkenshouderij. In andere provincies wordt met aandacht gekeken naar deze vergunningssystematiek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer