FDF maakt principekwestie van zaak distributiecentrum Jumbo

Kunnen Farmers Defence Force (FDF) en een 'omwonende' als belanghebbende bezwaar maken tegen het ontbreken van een natuurvergunning voor het distributiecentrum van Jumbo in Beilen? De Raad van State gaat die vraag in hoger beroep beoordelen op verzoek van Farmers Defence Force en een inwoner van Tynaarlo.

FDF+maakt+principekwestie+van+zaak+distributiecentrum+Jumbo
© Dirk Hol

Ze verloren eerder hun zaak bij de Groningse rechtbank. Die stelde vast dat beide bezwaarmakers niet direct in hun belangen worden geraakt. Ze zijn daarom niet-belanghebbende. En ze kunnen daarom ook niet eisen dat provincie Drenthe de supermarktgigant aanpakt vanwege het ontbreken van een natuurvergunning voor het distributiecentrum. De rechtbank baseerde zijn oordeel op de rechtspraak van de Raad van State in soortgelijke gevallen.

Farmers Defence Force en de inwoner van Tynaarlo pikten dat oordeel van de Groningse rechter niet. Want als boeren de productie van stikstof moeten verlagen, dan moeten de supermarkten dat ook, vinden ze. En ze vinden ook dat ze wél belanghebbende zijn.


'Agrariërs zijn bij uitstek belanghebbende bij het gezonder maken van de natuur', zegt hun raadsman. Volgens de rechtbank betekent dit nog niet dat boeren direct in hun belangen worden geraakt. 'De primaire doelstelling van een agrariër is immers niet het uitvoeren van natuurbeheer, maar het genereren van een inkomen door landbouw of veeteelt.'

Ook de inwoner van Tynaarlo werd door de rechtbank af geserveerd. Die wordt niet geraakt door de transportbewegingen die stikstof veroorzaken rond het distributiecentrum, vindt de rechtbank. Hij woont namelijk op 26 kilometer afstand.


'Toch flink geraakt'

Volgens zijn raadsman neemt dit niet weg dat hij ook op die afstand nog flink wordt geraakt door de uitstoot van stikstof door activiteiten rond het distributiecentrum. En er zijn nog meer redenen waarom hij belanghebbende zou moeten zijn als je kijkt naar de rechtspraak van de Raad van State. Het begrip 'belanghebbende' moet volgens hem breed worden uitgelegd.

De principekwestie is volgens de raadsman van Farmers Defence Force en de inwoner van Tynaarlo onderdeel van een campagne van Farmers Defence Force. Doel daarvan is aandacht vragen voor het feit dat ook andere sectoren dan de agrarische sector fors bijdragen aan de totale stikstofuitstoot in Nederland.

Het hoger beroep bij de Raad van State duurde opmerkelijk kort. Voor de Raad waren alle feiten en argumenten voldoende duidelijk. De uitspraak volgt binnen enkele maanden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer