Raad van State: vergunning Brabants proefbedrijf opnieuw onder de loep

De omgevingsvergunning van proefbedrijf De Raamloop van MS Schippers in het Brabantse Bladel moet mogelijk deels worden ingetrokken. De Raad van State stelde stichting Groen Kempenland in het gelijk in een zaak over de varkenshouderij.

Raad+van+State%3A+vergunning+Brabants+proefbedrijf+opnieuw+onder+de+loep
© Henk Riswick

In het proefbedrijf worden tweehonderd zeugen en 1.800 vleesvarkens houden voor reguliere productie. Daarnaast dient het proefbedrijf ter onderzoek naar de ontwikkeling van producten en concepten die de varkenshouderij moeten verduurzamen. Ook wordt het bedrijf gebruikt voor onderwijs, demonstraties en trainingen.

In 2020 verzocht stichting Groen Kempenland gemeente Bladel om de omgevingsvergunning uit 2016 deels in te trekken. Dat wees het college van burgemeester en wethouders af. Onterecht, stelt de Raad van State nu, nadat de rechtbank Oost-Brabant eerder al tot dezelfde conclusie kwam.

Als argument voor het deels intrekken van de omgevingsvergunning is dat er gedurende drie jaar geen volledig gebruik is gemaakt van deze vergunning. Er zouden sinds 2016 alleen vleesvarkens zijn gehouden en dat waren er maximaal 1.395. Het college van burgemeester en wethouders van Bladel moet nu opnieuw besluiten over het verzoek van stichting Groen Kempenland, met inachtneming van de uitspraak van de Raad van State.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer