Farmers Defence Force verliest hoger beroep over natuurvergunning Jumbo

De Raad van State heeft in een hoger beroep de bezwaren van Farmers Defence Force (FDF) opzijgelegd in een geschil over een natuurvergunning voor een distributiecentrum van supermarkt Jumbo in het Drentse Beilen.

Farmers+Defence+Force+verliest+hoger+beroep+over+natuurvergunning+Jumbo
© Dirk Hol

De raad besliste vandaag dat FDF geen belanghebbende is in deze zaak en dat deze organisatie dus ook geen bezwaar kan maken. Met dit oordeel bevestigt de raad een eerdere uitspraak van de Groningse rechtbank. Die wees FDF ook de deur, omdat die geen belang heeft bij deze zaak.

FDF vroeg de provincie Drenthe handhavend op te treden tegen Jumbo, omdat het distributiecentrum zonder natuurvergunning werkt. Maar de provincie weigerde te handhaven, waarna de boerenorganisatie naar de rechter stapte.

Met het handhavingsverzoek wilde FDF aan het licht brengen dat ook andere sectoren dan alleen de veehouderij bijdragen aan de stikstofuitstoot in Nederland. En die andere sectoren, waaronder supermarkten en luchthavens, moeten volgens haar evenredig bijdragen aan een oplossing van het stikstofprobleem.


Hoger beroep

In het hoger beroep bij de Raad van State betoogde FDF dat ze wel belanghebbende is. 'Agrariërs hebben bij uitstek belang bij het gezonder maken van de natuur', stelde hun raadsman onlangs bij de raad. Maar die ziet dit anders.

Dat agrariërs ook aan natuurbeheer doen en voor hun bedrijfsvoering afhankelijk zijn van een gezonde natuur, betekent nog niet dat de collectieve belangen die FDF behartigt gericht zijn op natuurbeheer en natuurbescherming, oordeelt de Raad van State. Volgens de raad gaat het FDF juist vooral om de belangen van de ondernemers in de agrarische sector. En die belangen vallen niet zonder meer gelijk met die van de bescherming van de natuur.


Als FDF wil dat Jumbo in Beilen toch moet worden aangepakt vanwege het ontbreken van een natuurvergunning, moet ze proberen natuurorganisaties voor dit karretje te spannen. Die organisaties zijn vaak wel belanghebbende in dit soort geschillen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer