Onderzoekers vinden geen koeien met vogelgriep in Duitsland

Onderzoek van 1.400 bloedmonsters en 350 tankmelkmonsters heeft tot nu toe geen vogelgriep gevonden bij melkkoeien in Duitsland. Uit de eerste resultaten van het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) naar de gevoeligheid van melkkoeien voor het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N1 blijkt wel dat directe infectie van de uier via de speen kan optreden.

Onderzoekers+vinden+geen+koeien+met+vogelgriep+in+Duitsland
© Twan Wiermans

Het FLI is begonnen met een onderzoek naar de besmettingsroute van melkkoeien met vogelgriep. Daarbij worden onder strikte biosecuritymaatregelen melkkoeien bewust besmet met vogelgriep. Dat gebeurt via het inbrengen van het virus via de speen in de uier.

De eerste tussenresultaten laten zien dat het Amerikaanse type van vogelgriep en ook de vogelgriep van een wilde vogel uit Duitsland zich kunnen vermenigvuldigen in de uier. Na deze directe infectie vertoonden de melkkoeien in beide gevallen duidelijke ziektesymptomen zoals een ernstige afname van de melk, verandering in de melkconsistentie en koorts.


Het blijft volgens de onderzoekers de vraag hoe het vogelgriepvirus van de wilde vogels in de uier van de koeien terecht is gekomen in de Verenigde Staten. Daar is nog steeds geen duidelijkheid over.


Laag risico voor melkkoeien

Dat er een besmettingsroute is van vogelgriep door een directe infectie van de uier lijkt wel duidelijk. Maar het risico dat de Amerikaanse stam van vogelgriep of een Europese stam in Duitse of Europese veestapels terechtkomt, schatten de onderzoekers laag in.

Sinds vogelgriep 27 jaar geleden voor het eerst werd ontdekt in veel landen, vooral in Azië, is er al contact geweest van herkauwers, zoals waterbuffels en runderen met zieke wilde vogels. Een soortgelijke infectie zoals nu in de Verenigde Staten bij melkkoeien is gevonden, is in al die jaren nog niet waargenomen. Niettemin is het nodig om bij onduidelijke en frequente ziektegevallen bij melkkoeien rekening te houden met een mogelijke besmetting met vogelgriep.

Uit voorzorg heeft het FLI al 1.400 bloedmonsters van koeien onderzocht op afweerstoffen tegen vogelgriep. De monsters zijn afkomstig van koeien uit regio's in Duitsland waar veel vogelgriep bij wilde vogels en pluimvee is gevonden. Daarnaast is naar vogelgriepvirus gezocht in 350 tankmelkmonsters uit verschillende regio's. Tot nu toe zijn bij al deze onderzoeken geen afweerstoffen tegen vogelgriep of virusdeeltjes van vogelgriep gevonden. Verder onderzoek van nog eens 1.150 tankmelkmonsters volgt nog.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer