Adema acht risico insleep vogelgriep uit Verenigde Staten klein

Demissionair landbouwminister Piet Adema acht de kans klein dat vogelgriep vanuit de Verenigde Staten naar Nederland komt. Er zijn geen runderen naar ons land vervoerd. Een potentiële bron van verplaatsing zou rundersperma kunnen zijn. Er zijn nog geen gevallen bekend van verspreiding van het vogelgriepvirus op deze manier. Hier wordt onderzoek naar gedaan.

Adema+acht+risico+insleep+vogelgriep+uit+Verenigde+Staten+klein
© Job Hiddink

Dat stelt Adema in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens hem zijn buiten de Verenigde Staten geen gevallen van vogelgriep onder runderen bekend. Hij acht ook de kans klein dat iets soortgelijks in Nederland zou kunnen plaatsvinden.

'In Nederland hebben we een goede basismonitoring en dierenartsen en veehouders zijn alert. Daarnaast screent de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bij iedere nieuwe uitbraak op een pluimveebedrijf met herkauwers ook die herkauwers', stelt de minister in de brief.


• Lees meer over vogelgriep

Verder is er een meldplicht voor positieve laboratoriumuitslagen voor zoogdieren en voert Royal GD een bloedonderzoek uit onder herkauwers, waarmee eventuele infecties met vogelgriep uit het verleden worden opgespoord. De resultaten van dit onderzoek worden aan het eind van de zomer verwacht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer