'Nieuwe koers in Den Haag en Brussel?'

Op het moment dat ik deze column schrijf, is net bekend geworden dat BBB'ers Femke Wiersma en Jean Rummenie binnenkort aantreden als nieuwe bewindspersonen op het hernoemde ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.

%27Nieuwe+koers+in+Den+Haag+en+Brussel%3F%27
© Dirk Hol

De nieuwe landbouwminister is geen onbekende in de sector. Het is voor LTO en haar leden fijn dat er iemand komt met kennis over de boerenpraktijk en met een groot hart voor de agrarische sector. De nieuwe staatssecretaris is voor velen misschien wat minder bekend, maar hij brengt veel Haagse ervaring mee die nodig is om tot uitvoer van beleid te komen.

Vlak voor dit heuglijke nationale nieuws werd de nieuwe samenstelling van het Europees Parlement bekend. Naast de 31 Nederlandse Europarlementariërs sturen ook kiezers uit andere lidstaten delegaties naar Brussel met meer realiteitszin. Zo ontstaan er ook in Europa nieuwe politieke verhoudingen.

De fracties van de groenen en de liberalen leden het grootste verlies bij de Europese verkiezingen. Uitgesproken rechtse partijen maakten juist een opmars. Ik zie daarover veel analyses voorbijkomen, waarvan die met zinnen als 'het ging te snel en over de hoofden van mensen' en 'er lag te veel focus op meta, te weinig op het concrete leven van mensen' mij het meest overtuigen.

Het is voor LTO en haar leden fijn dat er een landbouwminister komt met kennis over de boerenpraktijk en met een groot hart voor de agrarische sector

Hans Van den Heuvel, directeur LTO Nederland

De kiezer heeft bijgestuurd. Tegelijkertijd moeten we als agrarische sector niet weglopen voor grote uitdagingen. Of het nu gaat om verdienvermogen, klimaatdoelstellingen of natuur. Juist nu is het het moment om belangrijke stappen te zetten op een manier die uitvoerbaar is. Als LTO grijpen we het moment aan om politici en overheden te inspireren en te informeren hoe zaken gerealiseerd kunnen worden op een manier die boeren en tuinders enthousiasmeert en aanspreekt op hun ondernemerschap. LTO kijkt uit naar een vruchtbare samenwerking.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer