'Follow the money'

Demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof heeft het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) ter consultatie gelegd. Het is op z'n zachtst gezegd opvallend dat de minister nieuw beleid publiekelijk ter inzage legt, terwijl daar op de formatietafel opnieuw over wordt onderhandeld.

%27Follow+the+money%27
© Dirk Hol

Zelf zei Van der Wal daarover dat de consultatie is bedoeld om 'waardevolle input op te halen waar een volgend kabinet verder mee kan'. LTO zal een gedegen reactie indienen. Ongetwijfeld zullen vele anderen dat ook doen – provincies, waterschappen, natuur- en milieuorganisaties.

Bij mij roept het NPLG associaties op met een rorschachtest. U weet wel: zo'n grillige inktvlek waarin iedereen zijn eigen beeld herkent en er stiekem van overtuigd is dat die interpretatie de enige juiste is. Nou heeft het NPLG ook wel iets weg van een inktvlek.

Eerst was het programma bedoeld om stikstofdoelen te halen en perspectief voor de landbouw te schetsen. Snel daarna werd het NPLG ook het instrument voor de Kaderrichtlijn Water. Vervolgens moesten de klimaatdoelen worden meegenomen en nu wordt het NPLG beschouwd als hét instrument waarmee alle doelen in het buitengebied in samenhang worden opgepakt.

Bij mij roept het NPLG associaties op met een rorschachtest

Hans Van den Heuvel, directeur LTO Nederland

Terwijl het ambitieniveau hoger en breder werd, was er een constante die niet veranderde: het beschikbare budget. In totaal 24 miljard euro – volgens de provincies 35 miljard euro te weinig – waaruit voor de lopende LNV-begroting al happen zijn genomen. Natuurlijk moeten we het in deze consultatie hebben over de doelen waar het NPLG voor staat.

Minstens zo belangrijk lijken mij de middelen waarmee we deze doelen willen realiseren. Denk aan het belang van een goede innovatieregeling. Het belangrijkst wordt waarschijnlijk de vraag hoeveel financiën daarvoor beschikbaar zijn. Kortom: follow the money, want 'niet alles kan' zonder degelijke financiële onderbouwing.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer