'Verstopt in de democratie'

Er zijn veel analyses geschreven over de electorale aardverschuiving in november. Het zou komen door de kloof tussen burger en overheid, de asielcrisis, zorgen over bestaanszekerheid of massieve afkeer van het vorige kabinet.

%27Verstopt+in+de+democratie%27
© Dirk Hol

Een meer fundamentele oorzaak is volgens mij dat de overheid uit het dagelijks leven van mensen is gestapt. Bij overlast wijzen gemeente en politie naar elkaar wegens privacy. Als voorzieningen uit het dorp verdwijnen, wordt gewezen op marktwerking. De voorbeelden zijn legio. Bij onvrede wordt standaard de kaart van de politiek van onvermijdelijkheid getrokken. Zo zijn wetten en regels. Het kan niet anders.

In de land- en tuinbouw gebeurt hetzelfde. Meer natuur ondanks zorgen over de huidige hectares? Moet volgens een ecologisch onderzoek. Legalisatie van PAS-melders? Kan niet sneller volgens de rechter. Nutriënten verontreinigde gebieden? Tja, Europa.

De onvermijdelijkheidskaart in de landbouw verschijnt vaak in de gestalte van jurisprudentie of Europa. Niemand wil het, maar het is onvermijdelijk. Op deze manier wordt democratische besluitvorming verstopt in de democratie: de ene overheid verantwoordt haar beleid door naar de andere te wijzen. Boer en burger dragen de consequenties, maar missen een aanspreekpunt; een overheid die oog en oor heeft.

De overheid is uit het dagelijks leven van mensen gestapt

Hans Van den Heuvel, directeur LTO Nederland

Wanneer onvermijdelijkheid politieke strategie is, dan vind ik dat erg. Ronduit rampzalig is het wanneer politici echt niet meer kunnen sturen en beleid aanpassen. Wanneer de maatschappelijke stem niet meer kan worden omgezet in nieuwe wetten. In dat geval zal de onvrede alleen maar toenemen. Dan is pas iets onvermijdelijk, namelijk telkens nieuwe electorale aardschokken.

Het goede politieke voornemen voor 2024 moet zijn om deze politiek van onvermijdelijkheid te doorbreken. Te beginnen met een nieuw kabinet dat er hopelijk spoedig komt. Gevolgd door Europese verkiezingen in juni van dit jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer