Geen minister voor Natuur en Stikstof meer in kabinet-Schoof

De ministersposten voor Natuur en Stikstof, Rechtsbescherming en Armoedebeleid keren niet terug in het kabinet-Schoof. Deze taken worden elders ondergebracht. Er komt wel een staatssecretaris Herstel Groningen en een minister van Klimaat en Groene Groei.

Geen+minister+voor+Natuur+en+Stikstof+meer+in+kabinet%2DSchoof
© Dirk Hol

Dat blijkt uit de verdelingen van de ministersposten die het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie woensdag heeft gedeeld. In totaal telt het kabinet drie nieuwe ministeries. Er komt een ministerie van Asiel en Migratie, een voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en een voor Klimaat en Groene Groei.

De PVV levert ministers voor de departementen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp; Infrastructuur en Waterstaat; Economische Zaken; Volksgezondheid, Welzijn en Sport en tot slot Asiel en Migratie. De VVD-ministers zitten op Financiën; Justitie en Veiligheid; Defensie en Klimaat en Groene Groei.

NSC wordt verantwoordelijk voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties; Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en verder Sociale Zaken en Werkgelegenheid. BBB krijgt de regie op het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en op Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.


Ook verdeling staatssecretarissen

In het nieuwe kabinet komen dertien staatssecretarissen. In totaal komen er 29 bewindslieden. Ook in kabinet-Rutte IV traden 29 bewindslieden aan.

De PVV levert 4 staatssecretarissen. Namelijk die van Justitie en Veiligheid; Koninkrijksrelaties en Digitalisering; Vervoer en Milieu en Langdurige en Maatschappelijke Zorg. De VVD levert de staatssecretaris van Primair- en Voortgezet Onderwijs en Emancipatie, die van Participatie en Integratie en de staatssecretaris voor Jeugd, Preventie en Sport. NSC gaat over de staatssecretarissen van Rechtsbescherming, Fiscaliteit en Douane en Toeslagen. Tot slot levert BBB de staatssecretarissen van Herstel Groningen; Defensie en Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.

VVD, NSC en BBB nemen dus ieder drie staatssecretarissen voor hun rekening. Daarmee komt het totaalaantal bewindslieden van die drie partijen respectievelijk op 7, 7 en 5. De PVV levert 9 bewindspersonen en tot slot is er de partijloze premier Dick Schoof.

BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas reageert verheugd op de verdeling van de ministersposten. 'In slechts drie jaar tijd zijn we van een eenpersoonsfractie in de Tweede Kamer uitgegroeid tot een partij die deel uitmaakt van het kabinet, met zeven zetels in de Tweede Kamer zit, de grootste is in de Eerste Kamer en provincies, zitting heeft in alle besturen van de waterschappen en sinds zondag 9 juni met twee zetels in het Europees Parlement is vertegenwoordigd. Als kers op de taart leveren wij nu ook vijf bewindspersonen aan dit nieuwe kabinet.'


Kosten nieuwe ministeries

De komst van maar liefst drie nieuwe departementen is opmerkelijk, gezien de nieuwe coalitie ook van plan is stevig te bezuinigen op de ambtenarij. Het oprichten van een nieuw departement kost juist geld en ambtenaren zijn er ook tijd aan kwijt. Die tijd gaat deels ten koste van de uitvoering van nieuwe plannen.

Hoeveel de oprichting van de drie nieuwe ministeries gaat kosten, is nog niet bekend. Dat heeft er ook mee te maken dat nog niet duidelijk is waar de nieuwe ministeries worden ondergebracht. De verwachting is dat ze deels in de gebouwen gevestigd blijven van ministeries die nu over deze onderwerpen gaan.

Het nieuwe ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werd in 2017 opnieuw opgericht, nadat het in 2010 was afgeschaft. In de tussentijd was die portefeuille ondergebracht bij de staatssecretaris van Economische Zaken. De komst van het nieuwe ministerie betekende een extra jaarlijkse kostenpost van 37,2 miljoen euro, antwoordde het departement op vragen in 2018. Ook was er 69 miljoen euro extra mee gemoeid in de periode 2018-2021.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer