Profiel Dick Schoof: beoogd premier is onbeschreven blad voor de landbouw

Dick Schoof (67) is door PVV, VVD, NSC en BBB voorgedragen als premier van het nieuwe kabinet. Zijn voordracht kwam voor velen uit de lucht vallen. Als hoge ambtenaar werkte hij vooral op de achtergrond.

Profiel+Dick+Schoof%3A+beoogd+premier+is+onbeschreven+blad+voor+de+landbouw
© Dirk Hol

Voor de agrarische sector is Schoof een onbeschreven blad. Hij is nu nog de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarvoor was hij de baas van de AIVD en werkte hij als Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Tot januari 2021 was de beoogd premier nog lid van de PvdA, maar dat lidmaatschap zegde hij op omdat hij zich naar eigen zeggen niet langer 'verwant' voelde met die partij.


'Intens moment'

Schoof noemde zijn voordracht als premier een 'intens moment'. Nooit had hij gedacht te worden gevraagd voor de hoogste post in het landsbestuur. Hij noemt de stap onverwachts, maar 'niet onlogisch'. Hij zegt zich zijn hele leven te hebben ingezet voor de overheid en de democratische rechtsstaat. 'Ik denk dat ik vanuit mijn bestuurlijke kennis en ervaring als minister-president kan bijdragen aan dat goeds. Voor de publieke zaak, het algemeen belang voor het land.'

Voor zijn bijna veertigjarige loopbaan in de ambtenarij studeerde Schoof planologie aan de Radboud Universiteit in het Gelderse Nijmegen. Zijn wieg stond in het Noord-Hollandse Santpoort, maar hij groeide op in het Overijsselse Hengelo waar zijn vader directeur Sociale Zaken bij de gemeente was.

Ondanks het missen van ervaring in het politieke debat acht Schoof zich geschikt voor de functie van premier. Rustig en beheerst blijven bij ingewikkelde thema's is volgens hem een eigenschap die hem als hoge ambtenaar kenmerkte. Deze eigenschap is volgens hem ook noodzakelijk om het vertrouwen in de politiek te herstellen.


BBB blij

BBB-leider Caroline van der Plas is 'heel blij' met de voordracht van Schoof als premier. Ze roemt zijn brede ervaring binnen de overheid. 'Daarnaast vind ik het een aardige man. Dat is belangrijk.'

Wat Schoof weet van landbouw, moet volgens Van der Plas nog blijken. 'Maar ik heb er veel vertrouwen in dat hij daar ook snel leert wat hij nog te leren heeft.'

Het is nog niet eerder voorgekomen dat een premier het Torentje betrekt zonder ervaring met het politieke handwerk in de Kamer of vanuit een ministerspost. Voor het extraparlementaire kabinet op afstand van de Tweede Kamer, dat de vier coalitiepartijen ambiëren, kan een technocraat zonder politieke kleur een voordeel zijn.

Schoof sprak bij zijn presentatie de ambitie uit de volledige rit van het nieuwe kabinet uit te zitten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer