Samenwerking met PVV valt slecht in Europese fractie van VVD

VVD zit in Brussel in een lastig parket, nu de partij in Nederland optrekt met PVV. De partijen in de Europese Renew-fractie, waar onder meer VVD en D66 toe behoren, heeft recent uitgesproken dat ze zowel op Europees als op nationaal niveau op geen enkele manier met radicaal-rechtse partijen wil samenwerken.

Samenwerking+met+PVV+valt+slecht+in+Europese+fractie+van+VVD
© ANP

De Europese liberale fractie Renew ondertekende op 8 mei een declaratie waarin dat is vastgelegd, zo meldt Brusselse Nieuwe. 'De opkomst van radicaal-rechtse partijen in Europa is een bedreiging voor de Europese waarden en de fundamentele rechten van burgers', staat in de declaratie.

Verschillende politici en Europarlementariërs zetten vraagtekens bij de nieuwe coalitie van VVD met PVV. Sophie in 't Veld (Volt) deelde de verklaring Renew Europe nogmaals op X (voorheen Twitter), als herinnering. Later voegde ze toe: 'Een echte liberaal stapt nu uit de VVD.'

PVV is in het Europees Parlement aangesloten bij de meest rechtse fractie: Identiteit en Democratie (ID), al is er momenteel niemand van de partij in de ID vertegenwoordigd. Marcel de Graaff was bij de Europese verkiezingen in 2014 en 2019 lijsttrekker voor PVV, maar maakte in januari 2022 de overstap naar Forum voor Democratie en vond in Brussel onderdak bij de Niet Ingeschrevenen (NI).


Weinig goeds

Tijdens het debat in Nieuwspoort woensdag 15 mei werd Europarlementariër Bart Groothuis (VVD) aan de tand gevoeld over de kwestie. Hij kon weinig goeds zeggen over ID. Volgens hem doet de fractie niets. 'Als we stemmen over amendementen, komen ze altijd met één amendement, waarin staat dat ze het geheel afkeuren. Daarna gaan ze snel naar Place Luxemburg (het plein voor het Europees Parlement, red.) om lekker champagne te drinken.'Gerben-Jan Gerbrandy (D66) wil na de verkiezingen een hartig woordje spreken met VVD. Ondanks het feit dat Groothuis en VVD afstand nemen van radicaal-rechts. En volgens hem wordt dat 'best een lastig gesprek.'

Ook volgens kandidaat-Europarlementariër Anita Pannebakker (D66) moet er na de Europese verkiezingen een serieus gesprek plaatsvinden met VVD. D66 wil in het Europees Parlement niet samenwerken met rechtse fracties. Dus niet met de conservatieve fractie ECR en helemaal niet met de eurosceptische fractie ID.


Geen samenwerking mogelijk

Ook willen zij op Europees niveau niet samenwerken met partijen die op nationaal niveau een coalitie vormen met een partij die deel uitmaakt van de ECR- of ID-fractie. Dat zei Pannebakker woensdag 15 mei tijdens het Europese verkiezingsdebat in Holland House.


Volg de laatste ontwikkelingen rond de formatie op nieuweoogst.nl/formatie

De fractievoorzitter van de liberalen in Europa, Valerié Hayer, keurt de coalitie van VVD met PVV streng af. 'PVV staat lijnrecht tegenover de manier waarop wij denken over waarden, de rechtsstaat, de economie, het klimaat en natuurlijk Europa. Een overeenkomst met zo'n partij komt erop neer dat we ons buiten de waarden plaatsen die wij zo koesteren.'

De dag na de Europese verkiezingen gaat Hayer in gesprek met alle leden van haar fractie, waaronder VVD. Of VVD lid mag blijven van de Europese Renew-fractie is vooralsnog niet duidelijk.


BBB en NSC

Het is nog niet duidelijk welke gevolgen de Nederlandse coalitie heeft voor BBB en NSC in Europa. Beide partijen willen zich aansluiten bij de Europese christendemocratische fractie EVP, maar EVP moet dat nog goedkeuren. Een woordvoerder van de EVP laat aan Brusselse Nieuwe weten dat de coalitie van NSC en BBB met PVV een negatief effect kan hebben op de onderhandelingen met de EVP.

Eerst zal het CDA binnen de EVP een advies uitbrengen. Daarna zal de rest van de EVP hierover stemmen. Meestal volgt die stemming het advies. Europarlementariërs van het CDA hebben al gezegd dat ze meer overeenkomsten met de BBB en NSC zien, dan verschillen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer