Provincie Noord-Brabant baalt van schrappen miljarden euro's

Provincie Noord-Brabant vindt het 'onwenselijk' dat het nieuwe kabinet twee miljardenfondsen schrapt. In het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB staat dat het transitiefonds voor het landelijk gebied verdwijnt.

Provincie+Noord%2DBrabant+baalt+van+schrappen+miljarden+euro%27s
© Twan Wiermans

Samen met het eveneens geschrapte Nationaal Groeifonds voor ontwikkeling van innovatieve technologie zijn dat volgens Noord-Brabant 'de belangrijkste instrumenten om innovatie en de transitie van het landelijk gebied' te financieren.

Het demissionaire kabinet wilde met het transitiefonds van 24,3 miljard euro de plannen op het gebied van natuur, water, klimaat en stikstof bekostigen. Maar in de financiële bijlage bij het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben gesloten, staat dat het transitiefonds vervalt.

Het geld dat hiervoor is gereserveerd, nog ruim 20 miljard euro, wordt gebruikt als dekking voor plannen rondom woningbouw, infrastructuur en de bouw van kerncentrales. Ook gaat tot en met 2030 zo'n 5 miljard euro naar de agrarische sector.


Hetzelfde schuitje

De andere elf provincies zitten in hetzelfde schuitje als Noord-Brabant. Ze weten niet of ze hun Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) wel kunnen uitvoeren, nu de financiële basis daarvoor lijkt te verdwijnen.


Vorig jaar leverden de twaalf provincies een eerste versie van hun PPLG in bij demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. Alle plannen telden bij elkaar op tot een bedrag van bijna 60 miljard euro, veel meer geld dan de regering wilde vrijmaken. De wet die de totstandkoming van het transitiefonds moest regelen, werd na de val van het kabinet controversieel verklaard door de Eerste Kamer en is dus nog niet behandeld.


Koploperprojecten

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelde begin dit jaar wel alvast 1,28 miljard euro beschikbaar, zodat de provincies in ieder geval een begin kunnen maken met hun meest concrete plannen, de koploperprojecten. Volgens de planning moeten ze komend najaar een aangescherpte versie van hun PPLG indienen.


Maar het is hoogst onzeker of het nieuwe kabinet wel doorgaat met het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en de hieruit voortvloeiende gebiedsgerichte aanpak door de provincies.

Provincie Noord-Brabant is wel positief over 'de blijvende inzet op de enorme woningbouwopgave' en de beloofde extra aandacht voor jonge boeren en innovatie in de landbouw. 'Goed ook dat in het hoofdlijnenakkoord de ecologische staat van Natura 2000-gebieden gezien wordt als belangrijke voorwaarde.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer