'Ministerie van Landbouw komt helemaal in handen van BBB'

Het ministerie van Landbouw, dat straks Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) gaat heten, komt in handen van BBB. De partij mag de minister en de staatssecretaris op dit departement leveren. Ook het departement Wonen krijgt een BBB-minister.

%27Ministerie+van+Landbouw+komt+helemaal+in+handen+van+BBB%27
© Dirk Hol

In het nieuwe kabinet-Schoof krijgt de PVV vijf ministers, de VVD en NSC krijgen er allebei vier en BBB krijgt twee ministers. Er komen twaalf of dertien staatssecretarissen. Dat BBB het ministerie van LVVN krijgt, is niet verwonderlijk, want landbouw is altijd een belangrijk thema voor de partij geweest.

Namen zijn niet genoemd, behalve die van Mona Keijzer. Het Tweede Kamerlid voor BBB heeft bevestigd dat zij een ministerspost gaat bezetten in het nieuwe kabinet. Dat betekent dan dat zij Wonen onder haar hoede krijgt en waarschijnlijk ook vicepremier wordt, al wilde ze daar niets over zeggen.

De fractie van BBB zwijgt in alle talen over de beoogde landbouwminister en de staatssecretaris. Kandidaat-Kamerlid Jean Rummenie wordt genoemd voor die laatste functie, maar hij wil dit niet bevestigen of ontkennen. Hij is trouwens ook de eerste op de BBB-kandidatenlijst die de plek van Keijzer mag innemen als zij doorschuift naar het kabinet. Andere namen die worden genoemd voor een post op het ministerie, zijn die van gedeputeerden Harold Zoet, Maurits von Martels en Léon Faassen.


Andere ministersposten

Behalve Keijzer zijn er geen namen bekend. Dinsdag kondigde PVV-voorman Geert Wilders als leider van de grootste partij aan dat de vier beoogde coalitiepartners een akkoord hadden bereikt over de kabinetsploeg. Maar daarna hielden de formatiekopstukken de kaken op elkaar. Woensdag wordt de verdeling van de ministersposten officieel bekendgemaakt, later volgen de namen.

Er is al wel een verdeling gelekt. Haagse bronnen stellen dat de PVV vijf ministers krijgt: behalve Migratie ook Zorg, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Economische Zaken en Infrastructuur. De PVV levert staatssecretarissen op Zorg, Justitie, Binnenlandse Zaken en Infrastructuur.

De VVD kan rekenen op vier ministersposten. Naast Financiën krijgt de VVD Justitie, Defensie en Klimaat. NSC levert behalve Binnenlandse Zaken ook Buitenlandse Zaken, Sociale Zaken en Onderwijs. VVD-staatssecretarissen komen op Onderwijs, Sociale Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer