BBB'ers Femke Wiersma en Jean Rummenie genoemd voor landbouwposten

BBB-politici Femke Wiersma en Jean Rummenie worden volgens Haagse bronnen respectievelijk minister en staatssecretaris op het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). In Den Haag en Friesland, waar Wiersma gedeputeerde is, worden deze namen steeds duidelijker met deze functie in verband gebracht.

BBB%27ers+Femke+Wiersma+en+Jean+Rummenie+genoemd+voor+landbouwposten
© Bram Buruma/ANP

Wiersma wil de overstap van Friesland naar Den Haag desgevraagd niet bevestigen of ontkennen. Ze verwijst voor de benoeming naar de fractie in Den Haag. Ze is sinds 19 juli vorig jaar gedeputeerde en heeft daar onder meer landbouw en stikstof in haar portefeuille. Daarvoor was ze een tijd beleidsmedewerker van de Tweede Kamerfractie van BBB die toen alleen nog bestond uit fractievoorzitter Caroline van der Plas.

De politica, geboren en getogen in Friesland en woonachtig in Holwerd, heeft een opleiding sociaal-maatschappelijke dienstverlening gevolgd en was onder meer beleidsadviseur bij de Nederlandse Melkveehouders Vakbond en adviseur bij Team Agro NL. Sinds juli 2023 is Wiersma gedeputeerde in Friesland met als portefeuilles landbouw, coördinatie Fries Programma Landelijk Gebied, sport, gezondheid en sociaal beleid.


Landbouwraad

Jean Rummenie was jarenlang landbouwraad in diverse landen, zoals Hongarije Oostenrijk, Argentinië, Indonesië, Maleisië en Singapore en Mexico en Cuba. In die rol onderhield hij het contact tussen Nederland en andere landen op het vlak van agro en food. Hij stond bij de verkiezingen op plek 8 op de lijst van BBB en werd daarmee net niet gekozen. Onlangs meldde hij een politieke functie te krijgen, zonder te benoemen wat hij precies gaat doen.

Rummenie (71) is geboren in Amsterdam, studeerde in Wageningen en woont in Den Haag. Hij heeft zijn hele leven voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gewerkt, maar is nu met pensioen.

De verdeling van de ministersposten kwam woensdag officieel naar buiten. Pas later deze week worden de namen echt bekendgemaakt, hoewel enkele bewindspersonen al zijn aangekondigd. Dat zowel de minister als de staatssecretaris van dezelfde partij zijn is niet heel gebruikelijk, maar in het verleden vaker voorgekomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer