Hoge bloemenprijzen in aanloop naar Moederdag

De Nederlandse exportwaarde van bloemen en planten toont over afgelopen maand een forse groei van 10 procent naar 684 miljoen euro. Daarbij moet worden aangetekend dat april wel twee handelsdagen meer kende dan vorig jaar.

Hoge+bloemenprijzen+in+aanloop+naar+Moederdag
© Job Hiddink

Dat maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) bekend op basis van exportstatistieken van Floridata. Handelaren kijken tevreden terug op de exportvraag in aanloop naar Moederdag, die in Nederland op zondag 12 mei werd gevierd. De roos blijft het meest populair om te geven.

'Deze impuls kunnen handelaren goed gebruiken, aangezien de exportwaarde van bloemen en planten tot vorig jaar zeven kwartalen op rij kromp', stelt directeur Matthijs Mesken van VGB. De Engelse Moederdag viel dit jaar vroeg, op 10 maart. Volgens een handelaar deed vooral de verkoop van bloemen en planten voor de retail het goed.


Tweede zondag in mei

Moederdag werd op zondag 5 mei gevierd in onder meer Spanje, Portugal, Roemenië en Hongarije. En in de meeste belangrijkste afzetlanden – Duitsland, België, Italië en de Verenigde Staten – valt deze dag op de tweede zondag in mei. Pas op zondag 26 mei wordt de Poolse, Zweedse en Franse Moederdag gevierd.


Mesken hoopt vooral vanuit Frankrijk op een impuls in de verkopen. 'De markt krimpt jaar op jaar fors', zegt de VGB-directeur. 'Frankrijk importeert zelf meer bloemen uit Afrika en Zuid-Amerika, maar ook haalt het land meer planten uit Spanje en Italië. Daarnaast weten we dat Franse consumenten houden van lokale producten.'

Vanwege de slechte weersomstandigheden in Kenia en Ethiopië was de beschikbaarheid van bloemen uit deze Afrikaanse landen lager. Gevolg hiervan waren hogere inkoopprijzen. Verder waren ook vrijdag 10 mei de inkoopprijzen hoog, doordat op Hemelvaartsdag geen bloemen werden geveild.


Handel naar VK mondjesmaat

Verder meldt VGB dat de verwachte omzetstijging voor planten naar het Verenigd Koninkrijk (VK) in de maand april anders uitpakte. Er was geen sprake van een hamstereffect, terwijl de Britse autoriteiten aankondigden vanaf 30 april alle planten en vijf bloemensoorten bij aankomst fytosanitair te inspecteren.

'VGB is de afgelopen tijd actief geweest om de handel hierover te informeren en aan te sporen zich voor te bereiden op de aangekondigde inspecties aan de grens van het VK. Bij de Britse autoriteiten heeft VGB er flink op aangedrongen de inspecties nog eens goed te overwegen', geeft Mesken aan.

'De capaciteit om deze inspecties uit te kunnen voeren is volstrekt onvoldoende', vervolgt de VGB-directeur. 'Ook de digitale systemen zijn pas twee weken operationeel en werken nog niet naar behoren. Jaarlijks gaat voor bijna 1 miljard euro aan bloemen en planten naar het VK; een export omzetaandeel van 15 procent op het totaal. We zijn dan ook opgelucht dat de Britse autoriteiten voorlopig mondjesmaat inspecteren om opstoppingen bij de grens te voorkomen. We blijven dit nauwlettend in de gaten houden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer