Bloemen- en plantenexport blijft op peil in aanloop naar Moederdag

De exportvraag naar bloemen en planten blijft op peil ondanks de hoge productprijzen door de energiecrisis. 'De hoge inflatie lijkt de consument in aanloop naar Moederdag voorlopig voor lief te nemen', constateert directeur Matthijs Mesken van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB).

Bloemen%2D+en+plantenexport+blijft+op+peil+in+aanloop+naar+Moederdag
© Topbloemen

Uit de exportstatistieken van Floridata blijkt dat de omzetcijfers over april van bloemkwekerijproducten met een kleine plus positief uitpakken. Nederlandse handelaren boekten vorige maand een kwartaalrecord wat betreft export van 2,1 miljard euro.

In de meeste afzetlanden valt Moederdag op de tweede zondag van mei. Moederdag in Engeland viel dit jaar op 27 maart en vooral bloemen waren in trek bij de Britse consument. Onder meer in Spanje, Portugal, Roemenië en Hongarije werd Moederdag op 1 mei gevierd.
Tevreden

'Ondanks de hogere inkoopprijzen voor bloemen zijn we tevreden over onze verkopen in de aanloop naar Moederdag', zegt directeur Ismael de Feijter van internationaal exportbedrijf Anton Spaargaren. 'Spanje en Portugal kenden een plus. De luchtvracht van bloemen naar verre vliegbestemmingen gaat gepaard met hoge kosten door ruimtegebrek.'


Volgens Floridata-manager Wesley van den Berg doen op basis van de laatste cijfers bloemen het beter dan planten. 'Voor de planten gelden ook hoge prijzen en de verkoop in aanloop naar Moederdag wisselt per klantsegment.' De Moederdagen die na aanstaande zondag nog moeten komen, zijn die in Polen (donderdag 26 mei) en in Frankrijk en Zweden (zondag 29 mei).


Energiecrisis

Verder meldt de VGB dat de energiecrisis het grootste probleem is voor de gehele sierteeltsector, waardoor exporteurs kunnen rekenen op nog hogere inkoopprijzen. Ook de vrachtkosten voor luchttransport nemen sterk toe. Wel wordt verwacht dat de alsmaar stijgende inflatie de vraag naar bloemen en planten mogelijk tempert.


'In hoeverre zijn onze klanten nog bereid de hoge prijzen te blijven betalen?', vraagt De Feijter zich af. De Nederlandse exportpositie komt verder onder druk te staan, omdat lokale productie in het exportland aantrekkelijker wordt. 'Niet eerder hebben we te maken gehad met zoveel onzekerheden die ons de komende tijd te wachten staan', concludeert Mesken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer