FloraHolland-CEO: sierteelt verdient betrouwbaar perspectief

De Nederlandse sierteeltsector en eigenlijk de tuinbouw in het algemeen verdienen meer waardering van de politiek in eigen land, vindt CEO Steven van Schilfgaarde van Royal FloraHolland. Hij roept het nieuwe kabinet op tuinders en aanverwante ketenbedrijven in het regeerakkoord een duidelijk en betrouwbaar perspectief te bieden.

FloraHolland%2DCEO%3A+sierteelt+verdient+betrouwbaar+perspectief
© Royal FloraHolland

Van Schilfgaarde zegt dat hij zich de laatste tijd vreselijk ergert aan discutabele uitspraken over de glastuinbouw. Hij verwijst onder meer naar een reactie van Klaas Knot, de directeur van de Nederlandsche Bank. Hij stelde onlangs op de televisie dat in Nederland eigenlijk geen plaats is voor sectoren die afhankelijk zijn van arbeidsmigranten. Daarbij noemde hij de glastuinbouw als voorbeeld.

'Deze uitspraken raken onze sector tot in de ziel. Het probleem is dat we continu moeten vechten tegen negatieve beeldvorming. Politici hebben sterk de neiging elkaar na te praten zonder daarbij de feiten in ogenschouw te nemen. Zij moeten zich beter laten informeren om te weten wat zich in de tuinbouw afspeelt. Ik wil ze dan ook adviseren om dit weekend bedrijven te bezoeken tijdens Kom in de Kas', aldus Van Schilfgaarde.


Keurige cao's

De FloraHolland-CEO vindt dat de glastuinbouw te vaak wordt weggezet als sector met een lage toegevoegde waarde. Volgens hem is dat onterecht. 'Wij betalen keurige cao's, waarbij medewerkers over het algemeen meer verdienen dan het minimumloon. Vanwege de stijging van de energiebelasting wordt de bijdrage van de sector aan de staatskas alleen maar groter. Terwijl de glastuinbouw voor 10 procent bijdraagt aan de energieproductie en een cruciale rol speelt om het elektriciteitsnet stabiel te houden.'


Politici beseffen volgens Van Schilfgaarde te weinig dat de Nederlandse sierteeltsector meer is dan de productie van bloemen en planten. Hij refereert aan de exportwaarde van bloemen, planten, bomen en bloembollen van zo'n 10,5 miljard euro. 'Het gaat om internationale handel en innovatieve kastechnologie. Op het gebied van de verduurzaming van de tuinbouw zijn wij wereldwijd trendsettend. Ook dat hoort bij ons tuinbouwcluster.'

Tuinders hebben een duidelijk perspectief nodig om te kunnen investeren in de ontwikkeling van hun bedrijven, stelt Van Schilfgaarde. 'Zelf hebben we ons als enige sector binnen de land- en tuinbouw al wel gecommitteerd om in 2040 volledig klimaatneutraal te zijn. Op het gebied van duurzaamheid hebben we als FloraHolland onlangs het besluit genomen dat telers en aanvoerders zich moeten laten certificeren. Om de duurzaamheidstransitie tot een succes te maken, moet de sector wel weten waar ze aan toe is.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer