2.488 verzoeken van PAS-melders, voor 144 melders is oplossing gevonden

Er zijn 2.488 legalisatieverzoeken van PAS-melders ingediend bij de provincies. Het gaat voornamelijk om veehouders, maar ook om enkele industriebedrijven. De provincies hebben aangegeven dat voor 144 meldingen een oplossing is gevonden.

2%2E488+verzoeken+van+PAS%2Dmelders%2C+voor+144+melders+is+oplossing+gevonden
© Twan Wiermans

Dat schrijft minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof in antwoord op Kamervragen van NSC. Van die 144 meldingen waarvoor een oplossing is gevonden, hebben 130 PAS-melders een bestuurlijk rechtsoordeel ontvangen omdat er geen stikstofruimte nodig is voor hun activiteit. Verder hebben drie PAS-melders een zogeheten 'besluit positieve weigering' ontvangen omdat er geen stikstofruimte nodig is. Voor vier PAS-melders loopt de procedure hiertoe.

Verder hebben zeven PAS-melders een onherroepelijke vergunning gekregen, waarvan zes PAS-melders gebruik hebben gemaakt van de ruimte uit de Saneringsregeling Varkenshouderij. Een PAS-melding kon worden vergund middels een passende beoordeling. Tot nu toe is van 103 legalisatieverzoeken vastgesteld dat deze dubbel zijn ingediend of naderhand ingetrokken. Hiervoor geldt dat legalisatie niet meer nodig is.


Daarnaast is tot nu toe is van 378 dossiers vastgesteld dat deze niet in aanmerking komen voor legalisatie. Redenen hiervoor zijn onder andere dat het project al is vergund, niet meldingsplichtig was, onvoldoende is gerealiseerd of nooit gemeld is. Circa 75 procent van de legalisatieverzoeken wacht nog op een besluit of oplossing.


Minder snel dan gehoopt

Minister Van der Wal constateert dat het aantal legalisaties lager is dan zij had gewild en dat het 'minder snel gaat dan gehoopt'. 'De benodigde ruimte moet komen uit bronmaatregelen, maar het uitvoeren van het bronmaatregelenpakket moet zorgvuldig gebeuren en kost tijd, met name als het gaat om beëindigingsregelingen die gebaseerd zijn op vrijwilligheid', schrijft ze aan de Kamer.

Om de legalisatie te bespoedigen, werkt de minister aan een actieplan. De Tweede Kamer heeft hier om gevraagd in een motie van PVV. Dit actieplan moet voor meer PAS-melders een oplossing bieden. Het is onduidelijk wanneer dit plan klaar is.

Het is de bedoeling dat de legalisering in februari 2025 is afgerond. De minister wil niet speculeren over het aantal legalisaties in 2025, omdat er te veel onzekerheden zijn over dit traject. De mogelijkheden om PAS-melders te legaliseren, hangen volgens Van der Wal af van de beschikbaarheid van depositieruimte in combinatie met de locatie en de kenmerken van de gebieden waarop een effect is. Ook moet de staat van de natuur dit toelaten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer