LTO: lucht voor PAS-melders maar grote spoed blijft nodig

Hoewel PAS-melders wat lucht krijgen met de uitspraak van de Raad van State dat provincies tot medio 2025 met de juiste motivatie niet hoeven te handhaven, blijft het zaak om het legaliseren van PAS-melders 'met grote spoed' op te pakken. Dat stelt LTO Nederland in een reactie op de uitspraak.

LTO%3A+lucht+voor+PAS%2Dmelders+maar+grote+spoed+blijft+nodig
© Dirk Hol

'Provincies kunnen weliswaar afzien van handhaving tot medio 2025, maar helaas is daarmee de onzekerheid voor deze bedrijven, en de rest van de PAS-melders, nog steeds niet weggenomen. De overheid moet zich daarom op alle mogelijke manieren inspannen om deze bedrijven zo snel mogelijk zicht op legalisatie te geven. Daar is de overheid bovendien wettelijk toe verplicht', zegt Bert Zandman, portefeuillehouder platteland en omgeving bij LTO Nederland.

'Recente jurisprudentie en het voorstel van LTO om de kritische depositiewaarde uit de wet te halen, bieden handvatten om hiermee aan de slag te gaan. LTO gaat ervan uit dat de overheid het uitvoeren van het legalisatieprogramma met grote spoed en zorgvuldigheid oppakt', zegt Zandman.


Nooit lukken

Voorzitter Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB) stelt in een reactie op de uitspraak dat het een nieuw, rechts kabinet nooit gaat lukken om in 2025 het probleem van de PAS-melders op te lossen. MOB had de drie zaken aangespannen waarover de Raad van State woensdag uitspraak deed.


'Deze uitspraak lijkt even uitstel toe te staan, maar geen afstel', reageert Vollenbroek. Volgens hem vergroot de Raad van State de druk op het kabinet. Ook provincies moeten door de uitspraken aan de bak, want zij mogen van de rechters alleen afzien van handhaving als ze natuurbelangen zorgvuldig afwegen. Een optie die de Raad van State noemt, is om andere natuurmaatregelen in de omgeving te nemen.

Advocaat Charles van Mierlo van GVK Advocaten, zelf geen partij in de zaken die nu spelen maar veel betrokken bij zaken rond PAS-melders, vermoedt dat provincies meer gaan vragen van PAS-melders om te voorkomen dat tot handhaving wordt overgegaan. 'Dat kost een veehouder dan wel wat om een rapport op te stellen waarin ze kunnen aangeven welke maatregelen ze nemen, bijvoorbeeld hoeveel uren per jaar ze beweiden, of ze meedoen aan de KringloopWijzer en hoe ze het ureumgehalte naar beneden brengen. Het zou mij niet verwonderen als de provincies op die manier de boeren wel te hulp willen schieten, maar dat deze daar dan wel wat voor moeten doen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer