Van der Wal: 3 miljard euro nodig om PAS-melders te helpen

De 3 miljard euro die het kabinet op korte termijn wil vrijmaken voor de stikstofaanpak is nodig om te voorkomen dat PAS-melders verder in de problemen komen. Dat zegt minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).

Van+der+Wal%3A+3+miljard+euro+nodig+om+PAS%2Dmelders+te+helpen
© Dirk Hol

Het kabinet wil de landbouwbegroting uitbreiden, onder meer met 1,45 miljard euro voor de vrijwillige uitkoopregeling voor boeren en 1,3 miljard euro voor het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). PVV en BBB twijfelen aan de noodzaak van de uitbreiding en laten in het midden of ze deze steunen.

De minister ging donderdagmiddag tijdens de behandeling van de landbouwbegroting in op de noodzaak van deze besteding. Ze wees erop dat het bedrag nodig is om voortgang te laten zien in het PPLG en de reductie van stikstofemissie. 'De provincies willen doorpakken. Als we hiermee wachten, laten we de provincies met hun wettelijke taak in de kou staan', zegt Van der Wal.


'Als de voortgang stokt, neemt de rechter het over', waarschuwt de minister. Ze wijst op de handhavingsverzoeken die de provincies krijgen van natuur- en milieuorganisaties om handhavend op te treden tegen onder meer PAS-melders die formeel zonder vergunning opereren, maar door de provincies worden gedoogd in afwachting van een nieuwe vergunning.

Verder noemt Van der Wal de rechtszaak die Greenpeace heeft aangespannen tegen de staat. De milieuorganisatie wil daarmee afdwingen dat de staat meer haast maakt met de stikstofaanpak.


Betrouwbare overheid

Een ander argument dat Van der Wal aanvoert, is de overschrijving van de landelijke bedrijfsbeëindigingsregelingen Lbv en Lbv+. Zonder het extra geld is er te weinig budget om alle verzoeken in te willigen. 'Dan moeten we nee verkopen', vreest de bewindsvrouw. 'Dat gaat ook om de betrouwbaarheid van de overheid.'

Van der Wal maakte daarnaast bekend dat ze werkt aan een maatwerkregeling voor het legaliseren van de PAS-melders. Deze regeling, RPMP, wordt met de provincies uitgewerkt. Er is nog geen geld voor gereserveerd, maar dit wil de minister dit voorjaar regelen.


Verplaatsingsregeling

Verschillende partijen vroegen naar de verplaatsingsregeling voor piekbelasters. De minister zegt dat de regeling ter goedkeuring in Brussel ligt en later dit jaar wordt opengesteld. Deze behelst dat boeren steun krijgen om zich ergens anders te vestigingen, op een plek waar ze de natuur minder belasten. Op de plek die ze achterlaten is geen veehouderij meer toegestaan.

Zowel D66 als NSC zijn kritisch op dit plan. Zij stellen dat hiermee voornamelijk de plek van de emissie wordt verplaatst, maar dat er nog steeds stikstof 'in de deken' terechtkomt. Dat maakt de regeling een dure optie, stelt D66'er Tjeerd de Groot.

Van der Wal erkent dat dit niet de meest efficiënte regeling is, maar dat er op de plek van het bedrijf wel degelijk veel emissiereductie plaatsvindt. Ook wordt op deze manier recht gedaan aan de opties die in het rapport van Johan Remkes zijn genoemd: stoppen, innoveren, extensiveren of verplaatsen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer