Raad van State geeft uitstel voor aanpak Zuid-Hollandse PAS-melder

Provincie Zuid-Holland hoeft voorlopig niet op te treden tegen een PAS-melder in Reeuwijk die jarenlang illegaal een varkensstal exploiteert. Milieuorganisatie MOB vroeg de provincie al in 2014 om die illegale situatie aan te pakken.

Raad+van+State+geeft+uitstel+voor+aanpak+Zuid%2DHollandse+PAS%2Dmelder
© Twan Wiermans

De Haagse rechtbank heeft de provincie al twee keer gemaand om iets te doen. Maar de provincie weigert vanwege een aanstaande legalisering. De Raad van State geeft de provincie nu uitstel, omdat de raad nog dit kwartaal in drie rechtszaken met een principieel oordeel komt over de vraag of PAS-melders toch moeten worden aangepakt vanwege illegale activiteiten. De provincie mag op dat oordeel wachten, voordat zij een besluit neemt in de zaak Reeuwijk.

Beslist de Raad van State dan dat provincies de activiteiten van PAS-melders moeten stilleggen, dan valt ook het doek voor de varkenshouder in Reeuwijk. Afhankelijk van dat oordeel moet de provincie dan binnen vier weken een besluit nemen over de varkensstal in Reeuwijk.


Tijdelijke sluiting

MOB-woordvoerder Valentijn Wösten voelde er niets voor om zo lang te blijven wachten. Hij stelde bij de Raad van State dat de varkenshouder al tien jaar financieel gewin haalt uit illegale activiteiten. Een voorlopige sluiting van de stal vindt hij daarom geen zware straf.

De varkenshouder en de provincie denken daar anders over. Volgens de ondernemer gaat een tijdelijke sluiting hem zeker een ton kosten en het verlies aan klanten, wat niet snel kan worden teruggedraaid. De provincie wees op het legalisatieprogramma waarin de varkenshouder zit.

De Raad van State heeft in dit geval gekozen voor een belangenafweging. Daarbij telt zwaar dat wettelijk is geregeld dat alle PAS-melders in 2025 worden gelegaliseerd. Volgens MOB is de varkenshouder een 'valse' PAS-melder, omdat hij niet voldoet aan de eisen van het legalisatieprogramma. Maar voor de Raad van State is die vraag niet aan de orde in deze handhavingszaak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer