Gelderland zet turbo aan voor legalisatie PAS-melders

Binnen een jaar moeten Gelderse PAS-melders gelegaliseerd worden, desnoods met onconventionele maatregelen en turbo-legalisatie. Provinciale Staten van Gelderland namen woensdag 6 maart een motie met die strekking met ruime meerderheid aan.

Gelderland+zet+turbo+aan+voor+legalisatie+PAS%2Dmelders
© Dirk Hol

Volgens ChristenUnie-Statenlid Freek Rebel, initiator van de motie, is het niet uitlegbaar dat er nog maar een Gelderse PAS-melder gelegaliseerd is. 'Deze boeren zitten al zo lang in onzekerheid. Het is tijd dat we ophouden met praten en gaan doen. Er is grote haast bij. We hebben afgesproken om ze begin volgend jaar te hebben gelegaliseerd.'

Provinciale Staten van Gelderland stellen met de motie een streep te trekken, nu het al vijf jaar niet lukt om PAS-melders te legaliseren sinds de Raad van State-uitspraak in 2019. 'De tijd heeft laten zien dat zowel de provincie als het Rijk bij het legaliseren tegen allerlei problemen in regelgeving aanlopen. Voor het verbreden van snelwegen kan er wel stikstofruimte beschikbaar worden gemaakt. Waarom kan dit dan niet voor PAS-melders? Welke prioriteit heeft deze groep boeren dan?', aldus Rebel.


Alles uit de kast

Afgezien van D66, PVV en Partij voor de Dieren zijn alle fracties in Provinciale Staten van Gelderland het met de ChristenUnie eens. Rebel wil met de motie een duidelijk signaal afgeven, zegt hij. 'Voor de wolf trekken we ook alles uit de kast, dan moet dat voor de PAS-melders ook kunnen.'

Naast dat de motie oproept om de legalisering te versnellen en onconventionele maatregelen te gebruiken, roept deze ook op om als provincie alles uit de kast te trekken om te voorkomen dat natuurbeschermingsvergunningen worden ingetrokken voor infrastructurele projecten.

Bovendien moet er een verplichting in de beleidsregels opgenomen worden, die ervoor zorgen dat er bij rijksinfrastructurele projecten minimaal 15 procent van ingenomen stikstofruimte ingezet wordt voor het legaliseren van PAS-melders.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer