SDE++ wordt in september opnieuw opengesteld

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) wordt op 10 september 2024 opnieuw opengesteld. Er is een budget van 11,5 miljard euro beschikbaar. Als het volledige budget wordt aangevraagd en gerealiseerd, levert dit naar verwachting in 2030 een CO2-besparing op van circa 4,7 megaton.

SDE%2B%2B+wordt+in+september+opnieuw+opengesteld
© West Country Media

Dat is een grotere besparing dan vorig jaar. Dit komt doordat dit jaar een hoger openstellingsbudget beschikbaar is, zo maakt de Rijksoverheid bekend. De SDE++ is de belangrijkste regeling waarmee de overheid grootschalige duurzame (energie)projecten ondersteunt. Zowel bedrijven, lokale overheden als non-profitorganisaties kunnen een aanvraag doen.

Sinds een jaar wordt binnen de SDE-subsidie met ‘hekjes’ gewerkt. Dit betekent dat er een minimumbedrag voor een specifiek domein is gereserveerd. Volgens de overheid komen technieken die op de korte termijn minder kosteneffectief zijn, maar op de langere termijn noodzakelijk zijn voor de energietransitie, zo vaker aan bod.


Drie domeinen

Deze hekjes zijn verdeeld in drie domeinen: lagetemperatuurwarmte (geothermie en aquathermie), hogetemperatuurwarmte (open industriële warmtepompen en elektrische boilers) en moleculen (groen gas en hernieuwbare brandstoffen). Voor de drie domeinen is ieder 1 miljard euro gereserveerd. Binnen en buiten de hekjes blijft het concurrerende principe gelden, waarbij kosteneffectieve projecten eerder aan bod komen.

Dit jaar worden op het advies van het Planbureau voor de Leefomgeving 9PBL) een aantal nieuwe categorieën toegevoegd, waaronder zonne-energie waar een kleine dakaanpassing voor nodig is en een nieuwe categorie warmtepomp voor de glastuinbouw. Ook voor technieken met een lagere netimpact worden twee nieuwe categorieën opengesteld: de procesgeïntegreerde warmtepomp en thermische opslag voor hogetemperatuurwarmte.


Verrekenen van overwinsten

Verder meldt het kabinet voornemens te zijn om overwinsten bij de productie van duurzame elektriciteit uit zon en wind vanaf dit jaar te verrekenen. ‘Voor de genoemde categorieën zullen inkomsten boven een bepaald niveau als overwinst worden aangemerkt. Deze overwinst wordt in de subsidieperiode verrekend met reeds uitgekeerde of nog uit te keren subsidie.’

Dit kan volgens het kabinet het geval zijn wanneer door hoge energieprijzen sprake is van hoge winsten, en in een latere periode bij lagere energieprijzen sprake zou zijn van subsidie. De Raad van State zal hier nog een advies over uitbrengen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer