LTO wil compensatie voor indieners na correctie SDE-subsidie

LTO Nederland wil dat boeren en tuinders compensatie krijgen voor de kosten die zij maakten bij het indienen van aanvragen voor monomestvergisters. Reden voor dit verzoek is dat door verlaging van de tarieven veel plannen niet meer rendabel zijn.

LTO+wil+compensatie+voor+indieners+na+correctie+SDE%2Dsubsidie
© David Hilberink

Een herziening van de bedragen voor de SDE++-subsidie 2023 is op 1 september in de Staatscourant gepubliceerd. Hiermee worden onder meer de tarieven voor vier categorieën monomest verlaagd. Boeren en tuinders hebben volgens LTO afgelopen maanden veel kosten gemaakt om aanvragen voor te bereiden.

Voor sommige ondernemers is na de subsidieverlaging de businesscase niet meer aantrekkelijk of voldoen zij niet langer aan de voorwaarden om een aanvraag te mogen doen. LTO noemt de SDE++-subsidie een aanjager voor de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening.


Verder is het volgens haar van groot belang voor de land- en tuinbouw om bij te dragen aan de transitie. LTO vindt het noodzakelijk dat ondernemers die zijn geraakt door deze verlaging worden gecompenseerd voor de gemaakte inzet in de vorm van tijd en middelen.


Eerder opmerken

'Dat nu één van meest cruciale parameters van de regeling, het subsidiebedrag, op deze termijn wordt gewijzigd, is onbegrijpelijk voor ondernemers die hiervan gebruik willen maken. Bovendien helpt het niet bij het vertrouwen van boeren en tuinders in de overheid. Fouten in berekeningen zouden eerder kunnen en moeten worden opgemerkt dan enkele dagen voor de opening van de eerste indieningsperiode', stelt Edwin Michiels als portefeuillehouder Natuur, Klimaat en Energie bij LTO.



Door de wijziging van het fasebedrag is het basisbedrag of fasebedrag per kuub gas gedaald. Het fasebedrag wordt omgerekend tot euro's per kuub gas, de verhouding bepaalt in welke fase je kan inschrijven. Een verlaging van het basisbedrag leidt vaak tot inschrijving op een lagere fase, welke gepaard gaat met een eerdere indieningsperiode.


Zonder vergunning

Om in te schrijven, zijn echter vergunningen nodig. Sommige boeren krijgen die net voor of na 25 september. Zonder vergunning is het niet mogelijk om een fase eerder in te schrijven. LTO vraagt daarom om verlengde openstelling van minimaal veertien dagen.

Bovendien hebben ondernemers in de lange doorlooptijd van vergunningverlening keuzes gemaakt en leges betaald op basis van eerder gedeelde cijfers. LTO vraagt daarom om behoud van het SDE-bedrag, zoals eerder gepubliceerd in de Staatscourant. LTO adviseert leden, die tegen deze problemen aanlopen, contact op te nemen met RVO.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer