Glastuinbouw blij met politieke steun voor correctie SDE

Belangenorganisatie Glastuinbouw Nederland zegt blij te zijn dat de Tweede Kamer de motie voor een tijdelijke correctieregeling op de SDE-subsidie heeft aangenomen. Dit om te voorkomen dat vanaf 2023 de subsidie naar nul gaat voor duurzame warmte.

Glastuinbouw+blij+met+politieke+steun+voor+correctie+SDE
© Thierry Schut

Met deze motie wil een brede meerderheid van de Tweede Kamer voorkomen dat onnodig extra aardgas wordt verbrand en dat de energietransitie in de glastuinbouw daardoor vertraging oploopt. Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie ontraadde de motie nog tijdens het commissiedebat Tuinbouw en Visserij dat vorige week plaatsvond.

De betreffende motie biedt volgens Glastuinbouw Nederland kansen om te voorkomen dat lopende duurzame warmteprojecten in financiële problemen komen en dat nieuwe projecten op de plank blijven liggen. De belangenorganisatie voor de glastuinbouwsector zegt in nauw contact te staan met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om de motie zo snel en goed mogelijk uit te voeren.


Meer budget voor EGH-regeling

Tijdens het commissiedebat gaf landbouwminister Henk Staghouwer aan het subsidiebudget Energie-efficiëntie en hernieuwbare energie, de EGH-regeling, te verhogen van 35 miljoen euro naar 60 miljoen euro. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook de investeringen voor ledverlichting. Ook met dit voorstel is Glastuinbouw Nederland ingenomen. Met de verhoging van het budget kan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de afhandeling van aanvragen weer oppakken.

Een concrete toezegging over de invulling van deze regeling komt volgens de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Financiën pas in september. Glastuinbouw Nederland wijst erop dat dit te laat is voor telers om investeringen te doen voor het komende teeltseizoen. De organisatie pleit voor snelle duidelijkheid en begrijpt niet waarom dit niet mogelijk zou zijn, aangezien het een bestaande regeling betreft.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer