'Benut elkaars kracht, juist in onrustige tijden'

Met de boerenprotesten die volop plaatsvinden in Europa, is het logisch om je goed te verdiepen in het waarom. En niet de laatste druppel, maar achterliggende redenen. Verdiepen om te begrijpen, niet om te reageren. Onwerkbare en te veel nieuwe regels, verdere producteisen, de macht van de supermarkten, een ongelijk speelveld ten opzichte van landen buiten Europa en meer.

%27Benut+elkaars+kracht%2C+juist+in+onrustige+tijden%27
© Dirk Hol

Beelden en ongenuanceerde stellingen over dat de landbouw een industrieel systeem is, geleid door 'big agro' en zo verder. Evenwicht ontbreekt, zo lijkt het. De overheid of de markt of de uitvoeringskracht is uit balans. Hoe kun je als land- en tuinbouw daar een middenweg in vinden, elkaar vinden en elkaars kracht benutten?

Het geluk van de agrarische sector is dat er traditioneel veel coöperaties zijn, met als doel economisch en zeker ook sociaal samen te werken. Deze zijn van oudsher aanwezig in de producerende hoek. Handig, want zo wordt je afzet als het ware gegarandeerd, kan gefocust worden op wat de eigen kwaliteiten zijn en marketing en verkoop uit handen worden gegeven.

Inmiddels kennen we grote en kleinere coöperaties, met verschillende soorten invloed, zeggenschap en samenwerking. Niet alleen in de landbouw zijn er verschillende coöperaties, in de energie- en zorgsector komen die ook steeds vaker voor. De laatste jaren is vanuit de ontwikkelingen in ondernemerschap meer ruimte gekomen voor de socialere aspecten. Leren van elkaar, maar ook gewoon gezelligheid.

Deze onrustige tijden geven een mogelijkheid om nieuwe samenwerkingen aan te gaan en te verenigen

Judith de Vor, melkveehouder, educatieboerin en bestuurskundige in Snelrewaard

Naast coöperaties zijn er veel andere samenwerkingsvorming, zoals diverse producentenorganisaties en -verenigingen. Ik heb weleens het gevoel dat die verschillende organisaties niet veel samenwerken, omdat de ideeën over de juiste richting anders zijn. Ik denk dat dat jammer is. Het versterkt dan niet de positie van de agrarische sector maar ze kunnen elkaar in de weg zitten. Ik begrijp dat dit erg moeilijk is, omdat 'de boer' niet bestaat. We zijn allemaal mensen, met een andere achtergrond en andere waarden en toekomstbeelden.

Deze onrustige tijden geven juist een mogelijkheid om nieuwe samenwerkingen aan te gaan en te verenigen. Samen een sterk collectief vormen is beter dan ieder voor zich en voor eigen belangen vechten. Als sector zouden we juist met ons coöperatieve gedachtegoed gericht moeten zijn op samenwerking, met elkaar, maar ook met overheid en markt. Zodat er meer uitvoeringskracht komt die meer in balans is met de opgaven en onze eigen economische perspectieven. Laten we vooral onze kracht benutten en die inzetten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer