'Zomer is een moment om uit te kijken naar de verkiezingen'

De zomervakantie is in onze regio na dit weekend weer voorbij. Veel gedaan op de boerderij, gelukkig nog een keer goed gras kunnen inkuilen en geen vergaderingen gehad. Een weekje op vakantie geweest, naar een dorpje in Duitsland. Zo'n dorpje waar in het centrum naast de kerk nog een paar melkveehouderijen staan.

%27Zomer+is+een+moment+om+uit+te+kijken+naar+de+verkiezingen%27
© Dirk Hol

Tijd gehad om leuke dingen te doen met familie en bij te praten met vrienden. Al met al een ontspannen zomer waarin we op adem hebben kunnen komen van de dingen die we afgelopen halfjaar hebben gedaan en de soms drukke periode die we hebben gehad.

De zomer is ook een mooie periode om vooruit te kijken. Wat staat er op de planning komende maanden? Welke bijeenkomsten vinden er plaats op de boerderij? Naar welke evenementen ga ik zelf toe om te spreken? Veel mooie dingen in het vooruitzicht. Uiteraard ook een moment om uit te kijken naar de komende Tweede Kamerverkiezingen. De meeste partijen hebben inmiddels de lijsttrekker bekendgemaakt. Nu is het wachten op de inhoud van de verkiezingsprogramma's. Voor mij zijn die uiteindelijk leidend, wat voor plannen zijn er?

Ik hoop dat de politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen zich uitspreken over de toekomst van de landbouw. Ik ben vooral enorm benieuwd naar een echte visie op de land- en tuinbouw en voedselvoorziening in en voor Nederland. Een visie waar we mee vooruit kunnen, in plaats van dat er achter de feiten wordt aangelopen.

'We hebben overheden nodig die naast de boeren gaan staan'

Judith de Vor, melkveehouder, educatieboerin en bestuurskundige in Snelrewaard

Een visie waarin we volop ruimte krijgen om te kijken naar eigen kansen en mogelijkheden. Waarin we de positie als gidsland kunnen behouden. Waarbij een betere marktpositie en bescherming wordt geboden. Waarin je als boer zelf inspiratie kunt halen om voor de mensen om ons heen en volgende generaties zo goed mogelijk te verbouwen en te produceren.

Om dat te bereiken hebben we verschillende overheden nodig die naast de boeren gaan staan. Die ondersteunen waar nodig en ruimte laten voor eigen initiatief. Die ondersteuning komt er wat mij betreft ook voor de zachtere kant.

Niet alleen denken in inhoud, technieken en processen, maar ook aan de mens. Wat heeft iemand nodig? Hoe kunnen boeren het beste al vooraf in allerlei plannen betrokken worden? Hoe kan samenwerking worden gestimuleerd? Kortom, hoe dien je als overheden de mens? Over een aantal weken zullen we waarschijnlijk de meeste verkiezingsprogramma's wel kunnen lezen. Ik houd hoop dat er genoeg te kiezen valt in november.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer