'Even stilstaan kan zinvol zijn'

Stilstand of vooruitgang? Dat hoor je af en toe om je heen. En toch is stilstand heus niet altijd slecht. Vrij regelmatig sta ik stil bij mezelf. Waar ben ik mee bezig, wat gaat goed, waar heb ik ruimte voor? Maar ook: wat ging minder goed en waarom werkt mijn planning niet uit zoals bedacht?

%27Even+stilstaan+kan+zinvol+zijn%27
© Dirk Hol

Af en toe stilstaan en je afvragen hoe het met jezelf gaat, wat energie geeft en wat energie kost, kan zinvol zijn. Welke keuzes kan ik maken? Welke zorgen zijn er, bij mezelf en anderen? Neem de tijd om te overdenken hoe dingen gaan en hoe ze voelen. Elke vrijdagmiddag een 'keek op de week' hoeft niet, maar geregeld reflecteren is een goede en gezonde eigenschap.

Als boerin met dieren ben ik zeven dagen in de week bezig en maak ik ook lange dagen. En dat elke dag opnieuw. Door administratie die moet worden bijgehouden zit ik ook nog eens veel uren achter de computer. Soms kan het ook weleens gewoon zwaar zijn.

Ik merk dat ook om mij heen. Je bent als boer of boerin vaak alleen, moet altijd maar doorgaan en een spontaan uitje is bij mij in ieder geval een uitdaging. Tijd maken voor sport, bijeenkomsten of andere bezigheden is voor mij soms een uitdaging omdat het gezin en werk altijd voorgaan. En dat is niet erg omdat ik alles met veel liefde doe.

Het is belangrijk om voor jezelf te zorgen door ook buiten de boerderij een netwerk op te bouwen

Judith de Vor, melkveehouder, educatieboerin en bestuurskundige in Snelrewaard

Door onzekerheid, continu veranderende regelgeving en het werken met levende natuur is een boerderij runnen complexer dan weleens wordt gedacht en het kan de nodige stress opleveren. De soms scherpe publieke en politieke debatten die vooral ook in deze verkiezingstijd voorbijkomen helpen daar niet bij. De verschillen worden uitgelicht, terwijl het juist interessant is voor de toekomst om te weten waar men het wel over eens is.

Het is belangrijk om goed aan jezelf te denken en voor jezelf te zorgen door ook buiten de boerderij een netwerk op te bouwen en de tijd wél te nemen voor een sport.

Als je bij anderen in jouw omgeving ziet dat zij het moeilijk hebben, zoek elkaar dan op en praat erover. Dat hoeft niet aan de keukentafel waar je elkaar in de ogen kijkt, dat kan ook op een andere manier. Vraag eens iemand mee voor een korte wandeling. Vraag daar eens niet hoe het gaat, maar wat iemand bezighoudt. Of als dat te ingewikkeld is, vraag wat iemand bezighoudt die dag.

In de buitenlucht een wandeling maken waarbij je echt met elkaar praat, kan een laagdrempelige manier zijn om het over onze mentale gezondheid te hebben en zorgen te delen. Dus neem de tijd om eens stil te staan, voor jezelf maar ook voor anderen in je omgeving.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer