'Doe maar gewoon of toch maar eens niet'

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Wie kent dit gezegde niet? Misschien geldt dit extra voor boeren, die over het algemeen als nuchter worden gezien. Een gezegde dat vooral in Nederland van toepassing is, zo heb ik wel ervaren.

%27Doe+maar+gewoon+of+toch+maar+eens+niet%27
© Dirk Hol

Waar vrij regelmatig in het buitenland veel boeren en boerinnen enorm worden gewaardeerd en dat zeker ook wordt uitgesproken, is dat bij ons gewoon wat minder. Het zit waarschijnlijk niet zo in onze aard om te laten zien welke bijzondere dingen we allemaal op en naast de boerderij doen.

Gelukkig is er afgelopen jaren wat meer aandacht ontstaan om boeren en boerinnen in het zonnetje te zetten. Behalve de voedsel- en gewasproductie worden ook andere maatschappelijke diensten gewaardeerd. Zo was er afgelopen zaterdag weer de jaarlijkse Dag van de Boerin en wordt bijvoorbeeld de verkiezing van Agrarisch Ondernemer van het Jaar of bijvoorbeeld de Dutch Dairy Challenge ook al een tijdje georganiseerd.

De laatste jaren is uiteraard veel bredere media-aandacht ontstaan voor de agrarische sector, onder meer door stikstof en het Landbouwakkoord. Niet alle berichtgeving is even positief en beelden die leven, komen niet helemaal overeen met de realiteit. Daar ligt een schone taak voor ons. Als boeren dragen we gelukkig al veel vaker uit wat we doen op het gebied van voedsel, energie, natuur en landschap, maar dat kan nog beter.

Het voelt een beetje onwennig om zo voor het voetlicht te komen als nuchtere boeren

Judith de Vor, melkveehouder, educatieboerin en bestuurskundige in Snelrewaard

Juist om die reden heb ik onze boerderij ingeschreven voor een verkiezing. Niet per se omdat wij het op de boerderij altijd continu goed doen, maar vooral om onze passie te delen en positiviteit voor de agrarische sector te genereren. Bij deze verkiezing gaat het om innovatie, doorzettingsvermogen, veerkracht, ondernemerschap en ontwikkeling die je als boer en boerin laat zien. Ik durf wel te stellen dat die capaciteiten bij de meeste boeren in Nederland meer dan genoeg aanwezig zijn.

In ons geval zijn wij voor deze verkiezing genomineerd voor de finale, een grote verrassing. Dat vind ik al bijzonder. Volgende week wordt de winnaar bekendgemaakt.

Het voelt een beetje onwennig om zo voor het voetlicht te komen voor ons als nuchtere boeren. Maar de agrarische sector heeft wel die boeren nodig die het gezegde 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg' af en toe even van zich laten afglijden. Om te laten zien en delen met heel Nederland wat voor een bijzondere dingen we op en buiten de boerderij allemaal doen. Omdat het soms zo makkelijk lijkt van buitenaf, maar in werkelijkheid niet is. Daar mogen we behoorlijk trots op zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer