'Hoe van buiten naar Nederland wordt gekeken'

Afgelopen jaren heb ik regelmatig een inkijkje gegeven in mijn reizen voor mijn Nuffield Scholarship en als lid van het Global Farmer Network. Inmiddels heb ik mijn studie afgerond en kijk ik terug op een heel bijzondere periode in mijn leven.

%27Hoe+van+buiten+naar+Nederland+wordt+gekeken%27
© Dirk Hol

Ik ben in heel veel verschillende landen geweest, op de meest bijzondere plekken geweest, heb fantastische boerderijen gezien en de meest inspirerende mensen ontmoet. Ik heb genoten van de verschillende landschappen en de steden die ik heb bezocht. Soms sliep ik in een hotel, meestal bij mensen thuis. Soms een nachtje, soms bijna een week. Het mooie daarvan is dat je werkelijk een inkijkje krijgt in het leven als boer in een bepaald land en onderdeel wordt van een familie. Je komt soms aan als een vreemde, meestal vertrek je als een vriend.

Een aantal scholars doet ook Nederland aan, omdat hier nu eenmaal veel gebeurt op verschillende gebieden. Denk aan huisvesting van dieren, innovaties, kennis en uiteraard regelgeving. Niks is fijner als je dan bij een Nederlandse scholar kunt overnachten die je ook verder kan helpen aan contacten en allerlei bezoeken. Soms reizen scholars meerdere weken achter elkaar en een huiselijke omgeving met gezelschap is dan ook wel prettig.

De afgelopen jaren hebben veel mede-Nuffield-scholars vanuit de hele wereld bij ons thuis overnacht. Van Canada, Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland tot Chili, Brazilië en Zimbabwe. Ze draaien wat mee in het werk bij ons thuis en vaak gaan ze zelfstandig op pad. Regelmatig zijn we mee geweest op bezoeken en ben ik op bedrijven geweest in Nederland waar ik anders ook niet zo snel zou komen. We voerden interessante gesprekken over hoe zij van buiten naar Nederland kijken en de ontwikkelingen die hier gaande zijn. Diepe gesprekken over de toekomst.

Een Nuffield Scholarship is niet iets wat je alleen doet en meemaakt, maar juist ook met elkaar

Judith de Vor, melkveehouder, educatieboerin en bestuurskundige in Snelrewaard

Maar ook wat meer toeristische uitstapjes worden gemaakt, kerst is meegevierd en bij verjaardagen van familie en vrienden gaan de meeste scholars gewoon mee. Afgelopen week was er een Nieuw-Zeelandse bij ons thuis, over een paar weken komt een Australische en ook een Britse scholar volgt. Hartstikke leuk om verschillende mensen over de vloer te hebben.

Een scholarship is dus niet iets wat je alleen doet en meemaakt, maar juist ook met elkaar. Onze kinderen krijgen op die manier ook een beetje mee van de verschillende talen, culturen en gebruiken die soms net wat anders zijn dan we gewend zijn. Het mooie van scholar zijn, is dat je misschien je studie wel afrondt, maar scholar blijf je voor de rest van je leven. En hopelijk blijven ook de scholars uit andere landen komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer