Voorstel bij landbouwbegroting: extra miljoenen voor startende jonge boeren

CDA, ChristenUnie en de SGP stellen voor om dit jaar bijna 20 miljoen extra euro te reserveren voor startende jonge boeren. Kamerleden Eline Vedder (CDA, foto), Pieter Grinwis (ChristenUnie, foto) en André Flach (SGP) dienen daarvoor een amendement in bij de LNV-begroting die vandaag verder wordt behandeld.

Voorstel+bij+landbouwbegroting%3A+extra+miljoenen+voor+startende+jonge+boeren
© Dirk Hol

Het geld moet beschikbaar komen als aanvulling voor de regeling Vestigingssteun jonge landbouwers. Deze geeft jonge boeren die een bedrijf overnemen of opstarten financiële ondersteuning onder bepaalde verduurzamingsvoorwaarden. De regeling is al aangekondigd in de begroting 2024 en opgenomen in het Nationaal Strategisch Plan (NSP) dat onderdeel is van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

CDA, ChristenUnie en SGP constateren dat jonge agrarisch ondernemers na een bedrijfsovername vaak genoodzaakt zijn grote investeringen te doen zodat hun bedrijf toekomstbestendig is. Daarom willen ze de steun vergoten. Om het bedrag waar zij aanspraak op maken te verhogen naar een maximum van 80.000 euro, is 19,9 miljoen euro nodig.


Het geld dat voor de financiële injectie nodig is, ligt eigenlijk al op de plank in de bestaande reservering voor jonge boeren, zegt Vedder. Deze reservering heet Vermogensverstrekkend krediet (VVK) en bevat 63 miljoen euro. In de praktijk sloot deze regeling slecht aan op de praktijk en daarom is er amper gebruik van gemaakt, legt Vedder uit.

Om te voorkomen dat het bedrag terugvloeit naar de 'algemene middelen', willen de drie partijen dit bedrag overhevelen naar de regeling Vestigingssteun, te beginnen met 19,9 miljoen euro in 2024. De drie politici vragen het kabinet het resterende bedrag in 2025, 2026 en 2027 aan de regeling toe te voegen.

Over twee weken stemt de Kamer over het amendement. Of CDA, ChristenUnie en SGP een meerderheid voor dit voorstel krijgen, is nog niet duidelijk. Vedder heeft bij andere partijen gepeild, maar ze merkt dat de formerende partijen PVV, NSC, VVD en BBB de kaarten tegen de borst houden. Toch zal minimaal een van deze partijen het plan moeten steunen om een meerderheid in de Kamer te krijgen.

Hieronder of via Debat Direct is het debat live te volgen.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer