Teller uitkoopregelingen staat op 1.219 aanmeldingen

1.219 veehouders hebben zich aangemeld voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en Lbv-plus. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De Lbv-regeling is inmiddels gesloten.

Teller+uitkoopregelingen+staat+op+1%2E219+aanmeldingen
© Burt Sytsma

Tot nu toe hebben 423 veehouders zich aangemeld voor de piekbelastersregeling Lbv-plus. Er zijn tot nu toe 512 aanmeldingen binnengekomen voor de algemene stoppersregeling. Bij nog eens 284 aanmeldingen was het de boeren die de aanvraag deden niet duidelijk of ze in aanmerking komen voor de algemene of gerichte regeling. Daar zal RVO een besluit over nemen. Daarmee komt het totaal op 1.219 aanmeldingen.

De belangstelling voor de uitkoopregelingen heeft een flinke eindspurt gemaakt. Op 22 november waren er nog zo'n 850 aanmeldingen. Voor de algemene regeling Lbv konden veehouders zich tot en met 1 december aanmelden. De specifieke opkoopregeling voor piekbelasters, waarmee de meeste stikstofwinst moet worden behaald, loopt nog tot begin april volgend jaar.


De uitkoopregelingen zijn de twee belangrijkste maatregelen die het kabinet heeft genomen om de stikstofdepositie in natuurgebieden drastisch te verlagen.

Vanuit de varkenshouderij is er de meeste interesse voor de regelingen. Bijna 525 varkenshouders hebben zich aangemeld, tegenover 325 melkveehouders. 182 houders van kippen en ander pluimvee tonen interesse en 115 vleeskalverhouders. Ook zijn er nog 72 aanvragen gedaan door boeren die meerdere diersoorten houden. De meeste aanvragen komen uit Noord-Brabant (322) en Gelderland (308), gevolgd door Limburg (228) en Overijssel (187).


Uiterlijk 1 juni duidelijkheid

RVO heeft deze aanvragen in behandeling en wil de ondernemers zo snel mogelijk informeren over het al dan niet toekennen van de regeling. Dat gebeurt uiterlijk op 1 juni 2024. Wanneer het totale budget wordt overschreden, worden de aanvragen gerangschikt op volgorde van kosteneffectiviteit. Er wordt dan gekeken naar de verhouding tussen de hoeveelheid stikstofneerslag die wordt voorkomen en het subsidiebedrag, meldt RVO.

Veehouders die volgens RVO recht hebben op subsidie, kunnen op een later moment nog beslissen om niet mee te doen aan de regeling. De cijfers geven volgens de rijksdienst dan ook een beeld van de belangstelling voor de regelingen. Dit is niet hetzelfde als het aantal veehouders dat één of meer locaties gaat beëindigen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer