NSC en BBB botsen over krimp veestapel

Tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Landbouw is het tot een botsing gekomen tussen NSC en BBB. Reden is een motie, ingediend door Kamerlid Harm Holman (NSC), waarin wordt gepleit voor een kleinere veestapel.

NSC+en+BBB+botsen+over+krimp+veestapel
© Dirk Hol

Het gaat hier om een zogeheten ‘spreekt uit motie’ waarin bij een meerderheid een gemeenschappelijk standpunt van de Tweede Kamer wordt verwoord. Volgens Holman vragen de problemen in de landbouw en dan vooral het snel oplopende mestoverschot om een stikstofstofreductieplan. Een kleine krimp van de veestapel kan veel problemen oplossen, zegt hij.

Met zijn motie wil hij namens de Kamer het ministerie plannen laten maken die later met steun van een meerderheid aan een volgend kabinet worden overgedragen. ‘Als we de doelen niet halen dan gaan we onderuit. Bij de evaluatie van de nitraatrichtlijn in 2027 zal de Europese Commissie ons dan een generieke korting opleggen. De jonge boeren zijn dan de dupe.’


Caroline van der Plas (BBB) kan zich helemaal niet vinden in de motie. Haar partij wil de hele stikstofwet van tafel hebben en zit niet te wachten op de door NSC voorgestelde versnelling. ‘Ik begrijp niet waarom meneer Holman deze motie nu indient terwijl de boeren massaal protesteren. Dit levert zoveel meer onrust en onzekerheid op. Bovendien reduceren we al stikstof.’


Harm Holman (NSC) spreekt in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de landbouwbegroting.
Harm Holman (NSC) spreekt in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de landbouwbegroting. © Dirk Hol

Volgens Holman willen BBB en NSC hetzelfde bereiken. De voormalige melkveehouder pleitte eerder in het debat voor een grotere inzet van de verwerkende industrie in de verduurzaming van de landbouw. Niet alleen in een financiële zin, maar ook in het opnemen van verduurzaming in hun leveringsvoorwaarden. ‘Hoe meer reductie we met innovatie weten te bereiken, hoe minder de veestapel hoeft te krimpen.’


Invloed op formatie

Of het meningsverschil tussen BBB en NSC over de toekomst van de veehouderij van invloed is op de formatieonderhandelingen tussen die partijen en PVV en VVD is onduidelijk. Gedurende twee dagen debatteren over de landbouwbegroting hielden de Kamerleden van de vier partijen de rangen gesloten en lieten ze zich – ondanks herhaalde verzoeken - niet uit over onderwerpen die bij informateur Ronald Plasterk op tafel liggen.

Volgende week dinsdag wordt er in de Tweede Kamer gestemd over de bij het begrotingsdebat ingediende moties.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer