Voor de zomer 3 miljard euro in stikstofaanpak

Het kabinet wil voor de zomer nog bijna 3 miljard euro vrijmaken voor de aanpak van de stikstofdepositie. Dat schrijft minister Christianne van der Wal van Natuur en Stiktof aan de Tweede Kamer.

Voor+de+zomer+3+miljard+euro+in+stikstofaanpak
© Dirk Hol

Van het totale bedrag is 1,28 miljard euro bestemd voor de plannen die provincies hebben ingediend voor het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG).

Deze maatregelen zijn beoordeeld door Wageningen Economic Research en dragen fors bij aan de natuur-, water-, en klimaatdoelen, meldt het ministerie. Het gaat onder meer om maatregelen voor het vasthouden van meer water, natuurherstel en extensivering van de landbouw. Het kabinet vindt het belangrijk van start te gaan met deze plannen op plekken waar dat al kan. Ook provincies willen vaart houden.

Verder trekt het demissionaire kabinet 1,45 miljard euro extra uit voor de vrijwillige beëindigingsregelingen Lbv en Lbv-plus. Het kabinet wil de Lbv-plus verlengen tot eind dit jaar.


Interesse in beëindigingsregelingen

De interesse voor deze regelingen is groot. Het kabinet wil zorgen dat elke ondernemer die een aanvraag heeft ingediend en voldoet aan de voorwaarden, ook echt kan deelnemen. Daarmee zitten ondernemers niet onnodig in onzekerheid en het draagt bij aan de stikstofopgave.


Zowel de Tweede als de Eerste Kamer moet instemmen met het voorstel voor de miljardeninvestering. Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van Landbouw. Als beide Kamers instemmen met het voorstel, kunnen de provincies het geld voor de zomer gebruiken, aldus het ministerie.

'Ondanks de demissionaire status van dit kabinet, blijft de noodzaak voor investeringen in de natuur en het landelijk gebied onverminderd groot', schrijft de minister.


Eigen berekening

De provincies hebben voor de zomer hun plannen voor het PPLG ingediend. Zij vroegen destijds om meer geld dan de 25 miljard euro die het kabinet beschikbaar wilde stellen. Volgens hun eigen berekeningen is ruim 58 miljard euro nodig.


De plannen van de provincies worden de komende tijd verder uitgewerkt. Het ministerie vindt dat een volgend kabinet moet bepalen hoeveel geld het wil uittrekken voor de stikstofaanpak.

Het was de bedoeling dat het geld uit het stikstoffonds zou komen, dat zou worden gevuld met die 25 miljard euro. Maar daar moet de Eerste Kamer nog mee instemmen. Het is de vraag of dat gaat gebeuren. De senaat heeft de wet voor het stikstoffonds controversieel verklaard.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer